Társadalmi egyeztetésre bocsátotta új javaslatcsomagját a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. A dokumentum újfajta együttműködést szorgalmaz rendőrök és a polgárok között, valamint a fiatalkorúak szórakozóhelyi tartózkodásának szabályozását is megvizsgálásra javasolja - mondta el a Kossuth Rádióban Garamvölgyi László, a szervezet szóvivője.

Kossuth Rádió - A közösségi rendészet magyar modelljének bevezetését, a szórakozóhelyek szigorúbb ellenőrzését, a fiatalkorúak védelmének növelését, valamint az áldozatok és tanúk tájékoztatásának javítását is javasolja a következő két évre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a közbiztonság javítása érdekében. A szervezet a több mint nyolcvanoldalas javaslatcsomagot társadalmi vitára bocsátotta, és augusztus 6-áig várják az állampolgárok, civil szervezetek hozzászólásait. Az anyag a kormány és a Belügyminisztérium honlapján is elérhető.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője hangsúlyozta, a szervezet nem hatóság, ajánlásokat fogalmaz meg. A beérkező véleményeket augusztus második felében értékelnék, majd október 15-ig készülhet el a vonatkozó, és az érintett intézményeknek már konkrét feladatokat megszabó kormányhatározat.

A szóvivő a dokumentum településbiztonsági részében szereplő közösségi rendészet fogalma kapcsán elmondta, annak Európa több országában már nagy hagyományai vannak, először a hollandok vezették be. Új filozófiáról van szó, a rendőrség elsődleges célja e szerint, hogy javítsa az emberek szubjektív biztonságérzetét, így kifejezetten a lokális közösségre koncentrál. A hatóság új módon gondolkodik a közbiztonságról, nemcsak a bűncselekmények számát, a bűnözés szerkezetét vizsgálja, hanem az állampolgárok hangulatát is. Tesz azért, hogy ez a hangulat ne legyen rossz, amit például befolyásolhat például, ha rossz a közvilágítás, szemetesek a közterek vagy akár a sok falfirka. Ezek mind negatív tényezők, és ezek kiküszöbölésében vesz részt a helyi rendőr – mondta Garamvölgyi László.

Az újfajta munkamódszer elsősorban azokat az egyenruhásokat érinti, akik a lakossággal közvetlenül találkoznak. „Tehát az országos főkapitányságon ezt a filozófiát, persze, lehet hirdetni, de végrehajtani ott kell, ahol a helyi biztonságért kell tenni” – magyarázta. A szóvivő egyúttal hangsúlyozta, ebben az együttműködésben az állampolgárok nemcsak beleszólnak helyi biztonság alakításába, hanem tevőlegesen részt is vesznek benne.

A javaslatcsomag fiatalkorúak védelméről szóló része kapcsán Garamvölgyi László elmondta, a bűnmegelőzési tanács szerint a drog és alkohol prevenció jegyében meg kellene vizsgálni azt a jogszabályi környezetet, amelyik meghatározza, hogy a fiatalkorúak hány óráig tartózkodhatnak felnőtt kíséret nélkül egy szórakozóhelyen.