Folyamatosan alakul a hosszú távú kormányzati ifjúsági stratégia, amelynek bővítésénél figyelembe veszik a parlamenti pártok ifjúsági vezetőinek jó ötleteit is - mondta Kiss Norbert helyettes államtitkár.

Kossuth Rádió - 2020-ig tervez előre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzat hosszú távú ifjúsági stratégiájában. A tárca eddig az időpontig „számolja, illetve tervezi minimálisan, jelen pillanatban azt, hogy milyen intézkedési és cselekvési tervekkel foglalkozik az elkövetkezendő időszakban” – mondta a 180 percben Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Az Emmi tisztségviselője hozzátette, ez még az a hosszú távú Nemzeti Ifjúsági Stratégia, amit 2009-ben fogadott el a parlament. A stratégia nagyon fontos eleme, hogy valamennyi párt fontosnak tartja az ifjúságpolitikát – hangsúlyozta Kiss Norbert, aki azt is kiemelte, hogy folyamatos kapcsolatban van a parlamenti erők ifjúsági vezetőivel, és az Emmiben megpróbálják az általuk megfogalmazott jó elemeket beépíteni a stratégiába. Olyan programról van szó, amely folyamatosan változik – tette hozzá. Példaként elmondta, a Jobbik részéről nagyon sokszor vetődik fel a határon túli magyar fiatalok ügye, az MSZP-s ifjúsági vezetők pedig gyakran emlegetik a szociális ügyeket – nyilatkozta Kiss Norbert.

A helyettes államtitkár szerint az eddig, egyetlen ciklusban sem gyűjtötték csokorba az épp aktuális kormányzat vonatkozó intézkedéseit, úgy hogy azok egy dokumentumban jól olvashatók legyenek. Az Emmi most ezt próbálta meg, harmincegy ifjúságot érintő intézkedést gyűjtött össze.

A 2014-ben induló 2014-től az ifjúsági garanciaprogram előkészítéséről Kiss Norbert annyit mondott, a sportért és ifjúságért felelős államtitkárság dolgozik rajta, „mindamellett, hogy még körülbelül 25-30 intézkedést is kezel”. Hiszen nem arról van szó, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma mind magához szeretné vonni az ifjúsággal kapcsolatos feladatokat, hanem arról, hogy szinergiára törekszik ezen a területen – tette hozzá a Kossuth Rádi műsorában Kiss Norbert helyettes államtitkár.