Veszprém - Hatósági tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró háromtagú büntetőtanács a 2010. október 4-én szolgálatot teljesítő négy rendőrt és egy tűzoltót a gátszakadás napjának eseményeiről, az intézkedések időpontjáról, illetve dokumentálásáról kérdezte. (A vádirat szerint a katasztrófa 12 óra 14 perckor következett be.)

A devecseri rendőrőrs volt parancsnoka szerint 12.20 és 12.30 között elsőként észlelték a bajt a tározóknál. Szavai szerint kétszer hívta az ajkai rendőrség ügyeletét azzal, hogy "vörös trutyi" folyik Kolontár felé. A tárgyaláson a nyomozati vallomásával szemben helyesbítette azt az ügyeleti naplóban szereplő 12.26-os bejegyzést, miszerint az "iszapgát átszakadt", azzal, hogy azt akkor még nem tudhatták.

Az ajkai rendőrség ügyeletese azonosította az ügyeleti naplóban szereplő bejegyzéseit, és megerősítette, hogy 12.26-kor nem tudtak a gátszakadásról. A tanácsvezető rámutatott: az elektronikus ügyviteli rendszerben olyan események szerepelnek, amelyeket nem rögzítettek a kézzel írt ügyeleti naplóban. A tanú szerint a bejegyzéseket "a megye vagy a később felállított operatív törzs koordinálta".

A megyei rendőr-főkapitányság ügyeleti osztályvezetője kizártnak tartotta, hogy az elektronikus rendszert a katasztrófa napján intézkedés közben vezették volna. A bíró ismertette az eseménynapló bejegyzéseit, amelyek percnyi pontossággal tartalmazták a megtett intézkedéseket. A tanú vallomása szerint azt nem aznap vezették, de nem tudott választ adni arra, hogy ki szerkesztette.

A rendőrség Veszprém megyei ügyeletvezetője azonosította az írását az ügyeleti naplóban, ahová bejegyezte: 12.35-kor az Ajka-Kolontár iszaptározó gátja átszakadt.

A négy rendőr egybehangzóan állította, hogy a rendőrséget senki nem értesítette a Mal Zrt. részéről. Többen felidézték, hogy Kolontáron és Devecserben a történtek miatti döbbenet mindenki arcáról leolvasható volt.

Az utolsóként meghallgatott ügyeletes tűzoltó fenntartotta a nyomozati vallomását, de a tárgyaláson azt mondta, az időpontokra nem emlékszik. Vallomása szerint 12.30-kor két ajkai tűzoltóegységet irányított a helyszínre, mivel egy rendőr telefonált az ügyeletükre, hogy a lőrintei víztározó felé a 8-as főúton ömlik a víz. A tűzoltók 12.45-kor értek Kolontárra. Felidézte, hogy ezután a Mal Zrt.-nél a tizenharmadrendű vádlott W. Ferenccel beszélt telefonon, ő azt mondta neki, hogy a tározó falának megerősítési munkálatai miatt folyhat a víz a tározóból. Megismételte, hogy a vádlottal "ömlő vízről" beszéltek, az iszap szó nem hangzott el. Az, hogy katasztrófahelyzet van, csak a későbbi lakossági bejelentésekből derült ki - mondta a tanú. Az ügyész kérdésére elmondta: a vádlott nem hívta vissza új információkkal, de szerinte ez akkor már nem segített volna.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött. A tárgyalás pénteken folytatódik.