Időjárási helyzet Európában:

A Kelet-európai-síkság felett sekély, nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amely egész Kelet-Európa időjárását meghatározza. Arrafelé sok a felhő, több helyen esik az eső. Északi áramlással hűvös levegő érkezett a térségbe, ezért a hőmérséklet csak kevés helyen emelkedik 20 fok fölé. Nyugat-Európa időjárását több középpontú ciklon, illetve azok frontrendszere alakítja. Ezek középpontjai Nagy-Britannia és Izland térségében helyezkednek el az óceán felett, de frontjaik a szigetország felett, valamint Németországon át az Alpokig húzódnak. Az említett helyeken erősen felhős az ég, és elszórtan alakul ki csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északnyugati részén többnyire 23 és 28 fok között alakul, de az óceánparti területeken ennél pár fokkal hűvösebb is előfordul. A két ciklonális rendszer között Dél- és Közép-Európa felett magasnyomás épült ki. A Földközi-tenger partvidékén szinte zavartalan a napsütés, északabbra viszont erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott a hegyek felett több helyen, másutt elszórtan alakulnak ki a délutáni órákban záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet 31 és 38 fok között alakul, a legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van. Csütörtökön egy okklúziós front érkezik a Kárpát-medence fölé, amely felettünk fel is oszlik, majd mögötte pénteken már szárazabb és egyre melegebb levegő alakítja időjárásunkat.

Várható időjárás az ország területére péntek estig:

A délután további részében már főleg a Dunától keletre várható több helyen zápor, néhol zivatar, de másutt is lehet átfutó zápor vagy zivatar. Éjszakára mindenütt megszűnik a csapadék, és kiderül az ég.

Pénteken a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, de már legfeljebb az Alpokalja és az északkeleti országrész fölé sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél időnként megélénkül, erős vagy viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet - szeszélyes területi eloszlásban - többnyire 13, 20 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30, 35 fok között valószínű.