Aláírásokat gyűjt Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ. A képviselet felhívással fordult a város lakóihoz, hogy minél nagyobb számban lépjenek be a prefektúrának a polgármesteri hivatal ellen indított perébe a polgármesteri hivatal oldalán, és védjék meg a városzászlót.

Ha nem is rohamozták meg a standokat a sepsiszentgyörgyiek, folyamatosan írnak alá azért, hogy belépjenek a zászlóperbe.

– Nekem csak azt kellene megmagyarázza valaki, hogy egy ilyen országot, ahol 20 év „dicsőséges demokrácia” után azért kell kiálljunk, hogy kegyeskedjenek megengedni a közösség hagyományain alapuló zászlónk használatát, miért vettek fel az Európai Unióba? – morfondírozik egy aláíró, de választ senkitől sem kap.

Az íveket az RMDSZ-székházon kívül hat helyszínen lehet aláírni: a Mikó-szobornál, a Sugás áruháznál, a Szemerja negyedi Bertis üzletnél, a jelzőlámpáknál, az állomási szobor előtt és a Csíki negyedi buszmegállóban, illetve hétvégén még a piac és a strand bejáratánál is – közölte Tóth-Birtan Csaba, az RMDSZ megyeszékhelyi ügyvezető elnöke.

Antal Árpád szerint fontos lenne, hogy minél többen támogassák a polgármesteri hivatalt.

– Célunk, hogy egyrészt megmutassuk: ez egy közösségi ügy, másrészt, hogy amennyiben a Brassói Táblabíróság úgy dönt, törvénytelen Sepsiszentgyörgy zászlója, akkor tovább tudjuk vinni a pert Strasbourgba – mondja a megyeszékhelyi polgármester.

Amint ismeretes, a prefektúra azért perelte be az önkormányzatot, mert saját zászlót fogadott el. A Brassói Táblabírság nemrég megsemmisítette a Kovászna megyei tanács által elfogadott zászlót is, és az érvényben lévő törvények értelmében, a megyei tanácsnak nincs fellebbviteli lehetősége, ezt ugyanis csak magánszemélyek tehetnék meg.

Erdély András
Székely Hírmondó