Egymást követő harmadik hónapban gyorsult júliusban a német fogyasztói árak éves emelkedési üteme, a legmagasabb lett idén eddig.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi előzetes közlése szerint júliusban 1,9 százalékos éves és 0,5 százalékos havi infláció volt Németországban. Az éves adat magasabb a júniusi 1,8 százaléknál, a májusi 1,5 százaléknál és az áprilisi 1,2 százalékos mélypontnál.

A német inflációs ráta azonban továbbra is megfelel az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célkitűzéseinek. A szervezet 2 százalékos euróövezeti inflációs célt követ.

Az élelmiszerárak évi 5,7 százalékkal emelkedtek júliusban az előző havi 5,4 százalékról, míg az energiaárak növekedése 2,9 százalékra lassult a június 3,0 százalékról. A szolgáltatások árindexe 1,6 százalékról 1,5 százalékra változott.

Az uniós módszertan szerint számított harmonizált fogyasztói árindex júniushoz hasonlóan 1,9 százalékos éves emelkedést jelzett, havi szinten pedig 0,4 százalékot a júniusi 0,1 százalékot követően.

A statisztikai hivatal augusztus 13-án ismerteti a végleges júliusi adatokat.