Ritka, egész testét érintő bőrbetegségben szenved egy nyolcéves kínai fiú. A genetikai eredetű baj gyógyíthatatlan, az orvosok csak a tünetek enyhítésére képesek, arra sem túl hatékonyan.

A fiatal Ichthyosisban szenved, éjszaka sem tud aludni miatta. A nem fertőző betegség legfontosabb jellegzetessége a legfelső bőrréteg megvastagodása és a pikkelyképződés - írja a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége. A pikkelyek színe es formája a különböző Ichthyosisfajtáknal meglehetősen eltérő lehet, egyiknél finom es világos, másoknál sötét, lemezszerű, ezen túlmenően a bőr erős vörös színt ölthet. Egyes ritka változatoknál az erős pikkelyképződés mellett hólyagok is képződnek, előfordul olyan is, ahol a rendellenes bőrhámlás egyéb egészségkárosodásokkal párosul.

A fiú szeme, szája, füle és orra a betegség miatt kissé átalakult, emellett lábait és kezeit sem tudja rendesen mozgatni - írta a Huffington Post. A cikk szerint évente mintegy tizenhatezer Ichthyosisban szenvedő születik. Jelenleg nincs gyógymód a bajra, csak a tüneteit lehet kezelni, enyhíteni. A hideg víz csökkenti a viszketést, krémekkel mérsékelhető a bőr kirepedezése. Az orvosok folyamatosan keresik a segítség lehetséges módjait, de igazán jó megoldás még nem született.