Az államfő főügyészét leváltották, távozott két szóvivő is, a hadsereg pedig bevetésre kész.

MTI - Leváltották kedden Egyiptomban az elnök által kinevezett legfőbb ügyészt, és lemondott az elnöki kabinet szóvivője és a kormányszóvivő. Az egyiptomi hadsereg csapatai készen állnak, hogy szükség esetén beavatkozzanak - közölték katonai források kedden. A legfőbb semmítőszék kedden megsemmisítette Talaat Abdullah főügyész kinevezését, akit korábban Mohamed Murszi egyiptomi elnök helyezett hivatalába. Emellett a bírák elrendelték a 2012 novemberében elbocsátott főügyész, Abdel Megid Mahmúd visszatérését. Abdallah kinevezését keményen bírálta a liberális ellenzék, az iszlamista kormányzat iránt tanúsított elfogultsággal vádolták.

Murszi egyiptomi elnök elleni és őt támogató tüntetések

A külügyminiszter és legalább négy miniszter lemondása után az elnöki kabinet szóvivője és a kormányszóvivő is benyújtotta lemondását kedden - közölte egy külügyminisztériumi tisztségviselő. A két kormányhivatalnok mintegy öt hónappal kinevezése után távozik hivatalából. Közben egyiptomi katonai források kedden közzétették, hogy a hadsereg gyors reagálású egységei péntek óta készen állnak arra, hogy szükség esetén megelőzzék a rivális politikai erők összecsapását Kairóban és más egyiptomi városokban.

A hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok hétfőn ultimátumot intézett az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló felek nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét". Amerikai gyártmányú Apache katonai helikopterek köröztek kedd délután Kairó fölött, ahol a Tahrír téren több ezer tüntető gyűlt össze, hogy folytassa a tiltakozást Murszi hatalmon maradása ellen.