Az esztendő rövid, s nem babra megy a játék. A jogaiért kiállni kész erdélyi magyarság nem aludhatja végig a nyarat, csak mert az RMDSZ szeptember végéig gyűjteni szán­dékszik erejét, hogy akkor majd erős és fi­gyelemfelkeltő tiltakozást szervezzen.

Az EMNP, SZNT folyamatos, amolyan lánc­reakciószerű helyi tiltakozásokkal is erősítené a régióátalakítási szándék elleni, autonó­miakövetelő, marosvásárhelyinél is nagyobb igényű és méretű manifesztációkat.

E stratégiai nézetkülönbség okán robbant ki az RMDSZ és az EMNP között a legújabb vita. Jobban mondva, dehogy vitáznak az RMDSZ-esek, egyszerűen lesajnálják őket: kicsik vagy­tok, a választásokat is elveszítettétek, a politizáláshoz sem értetek. E kivagyi magatartás rossz vért szül, holott a szervezet maga is tudja, most lenne igazán szükség a nagyon koncentrált, minden erőt egy jelszó alá terelő akaratra. A kirekesztősdi árt az ügynek, gyengíti a közösség erejét és bizalmát. S le­gyünk nyugodtan profánok: amelyik ház­őrző és értékőrző kutya nem ugat, miközben ellenséges szándék sündörög a kapu előtt, kertek alatt, azt nem tartják...

Az RMDSZ a marosfői piknikezésen még a dél-tiroli autonómiát mutatta fel min­taként, mi több, lefordíttatta, megjelentette magyar nyelven (ősszel már románul is olvashatják) Martha Stocker könyvét az Olaszország területére szakadt németek hosszú, hét évtizedes, napi viadalokkal kivívott autonómiájáról. E harc köztudottan egységbe forrasztotta őket, győzelemre vitte ügyüket, s Ausztria védőhatalmával élve, virágzó életet teremtett a térségben élő olaszok, németek és ladinok számára. Dél-Tirol jól fejlődő, békés régióvá vált, bizonyítva: az autonómia nem az állam ellen irányul, és nem ördögtől való.

Egység helyett most, akárcsak májusban Marosvásár­helyen, ismét kimaradósdit ját­szanak. Kovács Péter, a szövetség arrogáns főtitkára egyenesen azt állítja, hogy az EMNP vízipisztollyal indult csatába, míg ők ősszel oly nagyot kiáltanak majd, mely megremegteti a falakat. De mi lesz, ha a bizalmát vesztett nép, a kiábrándult szavazók az összefogást hiányolva, s főként, hogy a nemzeti érdek mentén sem hajlandó tágra nyitni ajtaját, halkabb lesz a megálmodottnál? Nagyon úgy tűnik, ismét időhúzásra rendezkednek be, tudatosan gerjesztett csatározásokkal gyengítik a magyarság erejét.

Legi­timitásukra hivatkoznak, holott tudniuk kellene, hogy akik rájuk szavaztak – mindegy most, hogy sokan vagy kevesen –, házőrzőnek és értékmegőrzőnek választották, s nem kellene sértenie önérzetüket, hogy vannak olyanok, akik abban is bíznak: ha a közösségenkénti, akár templomozás utáni szervezett, folyamatos kis tiltakozások összeadódnának, mihamarabb egyfajta nemzetgyűléssé is növekedhetnének. Mindenféle pártoskodástól mentesen növelvén számbelileg ugyancsak megcsappant erőnket.

Simó Erzsébet
Háromszék