Csaknem hat éve nem látták ennyire optimistán kilátásaikat a német fogyasztók, a GfK kutatóintézet kedden közzétett, augusztusra előretekintő bizalmi indexe 7,0 pontra emelkedett az előző havi 6,8 pontról.
 

Ez 2007 szeptembere óta a legmagasabb érték, és azzal biztat, hogy a háztartások növekvő kiadásai ellensúlyozzák a gyengülő exportkeresletet, és felgyorsítják a hazai össztermék növekedési ütemét Európa legnagyobb gazdaságában.

A háztartások költekezési kedvét javítja, hogy a foglalkoztatottság javul, a bérek az idén mintegy 3 százalékkal emelkednek, a hitelkamatok pedig történelmi mélyponton vannak.

A GfK szerint a háztartások fogyasztása az idén reálértékben 1 százalékkal bővül. A kutatóintézet azonban figyelmeztet arra, hogy a hagyományosan inkább megtakarító német fogyasztók hangulata gyorsan megváltozhat, ha ismét fellángol a válság az eurózónában.

Nem érdemes tovább halogatni a lakáshitelek felvételét augusztusnál, azt követően ugyanis várhatóan drágul majd a támogatott kölcsönök egy része - írta a Világgazdaság keddi számában.

Az úgynevezett otthonteremtő hitelek kamatait a mindenkori állampapírhozamokhoz kell igazítaniuk a bankoknak, az egyéves diszkont kincstárjegyek elfogadott mennyiségekkel súlyozott aukciós hozama viszont júliusban már magasabb volt, mint áprilisban, így ha szerény mértékben is, de szeptemberben az egyéves kamatperiódusú lakáshitelek kamata nőhet - írja a lap.

Csütörtöktől viszont rekordalacsony kamattal vehetők fel egy hónapig a kölcsönök: az egyéves kamatperiódusú hitelek esetében ugyanis az állampapír referenciakamat mindössze 4,2 százalékos, ami azt jelenti, hogy használt lakásoknál 6,36 százalék fölé egyetlen bank sem emelheti már a kamatot. Ha pedig új lakást vásárolna az ügyfél, már csak a jogszabályban meghatározott minimális, 6 százalékos kamatot kell fizetnie az első kamatperiódusban.

Az ötéves kamatperiódusú hitelek valamivel drágábbak, augusztusra az állampapír-referenciakamat ezeknél 5,08 százalékos, ami alapján még mindig valamivel több mint 7 százalékos kamattal kínálhatják a bankok a kölcsönt használt lakásra. Új lakásnál két gyerek esetében 6,56 százalék az ügyfél által fizetendő kamatplafon, három vagy több gyereknél 6,048 százalék, tehát nagyon közel jár már a jogszabályi alsó határhoz. Az ötéves kamatperiódusú hitelek kamata valamelyest még szeptemberben is csökkenhet, a lap számításai szerint ugyanis nagyon minimálisan, de alacsonyabb hozammal keltek el az ötéves államkötvények júliusban, mint áprilisban.

Augusztus 1-jén kétlépcsős, nyílt pályázatot ír ki a Sólyom Airways 51 árucsoportra - gépjárművektől a számítógépekig, ásványvíztől a szállodai szolgáltatásokig - a minősített beszállítói adatbázis létrehozásához - írta a Világgazdaság kedden.

A lapnak Lucsik János, a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy első negyedévükben, szeptembertől decemberig 6-12 millió euró áll rendelkezésére arab befektetőknek köszönhetően, és "minden egyes nap közelebb kerülnek az induláshoz". A cég első járatai Brüsszelbe, Londonba, Párizsba, Milánóba, Frankfurtba, Stockholmba és Amszterdamba repülnek majd, az online értékesítés a tervek szerint augusztus közepén indul.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Világgazdasággal közölte: a Sólyom felvásárolta a kisgépes légi jármű üzemeltetését és karbantartását végző ceglédi Avicraft Kft.-t. Ezt az engedélyt kereskedelmi légi szállítás végzésére akarták módosítani, de erre nem volt lehetőség. "Így a múlt hét folyamán a Sólyom Hungarian Airways a következő kérelmeket nyújtotta be: megkérte az előzetes lajstromjel kijelölését az első légijárműre, módosította a működési és üzembentartási engedély kérelmet, és kéri az A teljesítményosztályú légijárművekkel történő utas-, postai küldemény- és áru kereskedelmi légiszállítás engedélyezését" - közölte a hatóság.