Brüsszel - Egységes ellenőrzési szabályok, közös szabványok felállításával venné elejét az Európai Bizottság a hulladék illegális exportálásának az Európai Unióból - közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

A bizottság adatai szerint az unióból exportált hulladék mintegy negyede az erre vonatkozó nemzetközi előírásokkal ellentétesen jut el Afrikába vagy Ázsiába, ahol a hulladék kezelése jóval olcsóbb, az illegális export pedig ártalmas az ott élők egészségére és környezetére.

"Eljött az ideje a szigorúbb ellenőrzésnek minden tagállamban. Ez a legjobb mód arra, hogy megakadályozzuk, hogy tisztességtelen exportőrök kijátsszák a rendszert" - jelentette ki Janez Potocnik környezetvédelmi uniós biztos.

A bizottság megítélése szerint egyes országok megfelelően ellenőrzik a hulladékot, de más tagállamokban elmaradás tapasztalható ezen a területen, az illegális exportőrök pedig előszeretettel indítják útnak a hulladékot olyan országokból, ahol a szabályozás megengedőbb.

A javasolt szabályozás rendszeres ellenőrzéseket írna elő, valamint nagyobb együttműködést a tagállamok hatóságai között. A javaslat szerint az ellenőrzések súlypontja átkerülne a kilépés helyéről, például a konkrét kikötőtől oda, ahol a szemetet összegyűjtik és tárolják, ezáltal a hulladékkezelés korábbi szakaszában derülhet fény a visszaélésekre. A javaslat pedig tervezhetőbbé tenné a hatóságok számára az ellenőrzéséket, ezáltal a kapacitásaikat is hatékonyabban tudnák beosztani.

A bizottság által előterjesztett terv azt is elősegíthetné, hogy a hulladékból mindaz, ami értékes és újrahasznosítható, ne hagyja el a szeméttel együtt az uniót, hanem például az elektronikai hulladékokból ki lehessen nyerni és újra fel lehessen használni a kobaltot, az indiumot és egyéb értékes összetevőket.