Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) reményei szerint több mint száz erdélyi településen tartanak húszperces tüntetést július 20-án, helyi idő szerint 20 órától a romániai régióátszervezési tervek ellen, az autonómia mellett – jelentette ki egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón az EMNP elnöke.

Toró T. Tibor elmondta: szerdáig negyven székelyföldi és 35 közép-erdélyi és partiumi településről jelezték, hogy megszervezik a helyi tüntetést. „Óránként érkeznek újabb településekről szóló bejelentések a központi szervező csapathoz. Csalódott lennék, ha a százat nem érné el a helyszínek száma" – jelentette ki.

Az elnök hozzátette: arra törekszenek, hogy mindenki lakóhelye közelében nyilváníthassa ki véleményét a régiók kérdésében, de ugyanakkor aláírásgyűjtéssel is meg szeretnék teremteni a lehetőséget a véleménynyilvánításra.

Toró T. Tibor elmondta, az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csupán kezdeményezői a tüntetéseknek, de együtt mozgósítanak a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT), és számítanak mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételére.

Az MTI kérdésére, hogy miért nem egyeztettek a többi párttal a tüntetés meghirdetése előtt, Toró elmondta: az MPP vezetői nem jelentek meg azon az egyeztetésen, amelyen többek között a tüntetés kérdéseit is meg szerették volna vitatni velük, az RMDSZ esetében pedig azt érzékelték, hogy a szövetség szeptemberre tervez hasonló megmozdulást.

„Mi úgy gondoljuk, hogy nincs két hónap arra, hogy elmenjünk szabadságra. Ebben a két hónapban is dolgozni kell, fel kell mutatni a közakaratot" – fogalmazott Toró T. Tibor. Hozzátette: ha az RMDSZ szeptemberben szervez tüntetést, az EMNP ott lesz mellette.

Az elnök közölte: az RMDSZ-től – Kovács Péter főtitkár nyilatkozatát leszámítva – nem kaptak érdemi választ a felhívásukra.

„Kelemen Hunor nem válaszolt, de sok jelzés van a helyi szintekről, a polgármesterek részéről, hogy nem szeretnének kimaradni a megmozdulásból" – mondta.

MTI