Budapest - A 2000-es évek elején feltűnt fiatal dzsesszmuzsikus, Sütő Márton triója idén tíz éves, az évfordulót egy koncerttel köszöntik a Budapest Music Center dzsesszklubjában csütörtökön este.

"Az esten csak az Smárton Trió játszik, minden figyelem erre a formációra irányul. Hárman leszünk a pódiumon G. Szabó Hunorral (dob) és Kovács Zoltánnal (bőgő)" - mondta el az MTI-nek a dzsesszgitáros.

A műsor felidézi az elmúlt 10 év fontos állomásait, például azt, hogy már az első évben, 2003 júliusában felléptek a budapesti Francia Intézetben - fűzte hozzá.

Utal a műsor a diplomaszerzést követő első versenyekre, a lemezfelvételekre, a különféle együttesekkel való együttműködésekre, arra, hogy játszottak a Magyar Rádió Márványtermében is. Bejárták a főváros klubjait; indulásukkor az Almássy téri műhely, azután a Trafó pincéjében működő Mágnes klubban, a Lámpásban, a Gödörben, az A38-on, a Take5-ban és a Szimplában játszottak.

"Messzebbre is eljutottunk, például a szegedi Jazzkocsmába, Debrecenbe a Cívis Korzóra és a dzsesszfesztiválra, Pécsre a Tündérkertbe, Balassagyarmatra, Nagyváradra" - sorolta a névadó-alapító, hozzátéve, hogy zenéltek Prágában, Bécsben, Párizsban, Londonban és Brüsszelben is.

Nem tartják magukat "fesztiválzenekarnak", de játszottak már a Sziget fesztiválon, a Bánki-tónál, Kapolcson, a BMC és az Újbuda Jazzfesztiválon. Most Bulgáriába, az 1998-ban alapított Bansko Jazz Festre készülnek - árulta el. Ott Harcsa Veronikával mutatkoznak be, akit külön is megemlített a kedves partnerek sorában Premecz Mátyás, Juhász Gábor, Márkos Albert, Varga Vince mellett.