„A magyar kormány támogatja a határon túli magyarok küzdelmét az önrendelkezésért” – mondta a külügyi államtitkár. Németh Zsolt továbbá emlékeztetett arra, hogy Martonyi János külügyminiszter múlt heti bukaresti látogatásán a román közigazgatás átszervezéséről is tárgyalt az ottani vezetőkkel.

Hír Tv - A politikus minderről az Esterházy János emlékére rendezett budapesti ünnepségen beszélt a Hír TV-nek. A Felvidék visszacsatolása után Esterházy János volt a szlovákiai magyarság egyetlen parlamenti képviselője a pozsonyi törvényhozásban. A második világháború után fasisztának minősítették, a szlovák bíróság halálra ítélte, de büntetését elnöki kegyelemmel életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítették. Egy morvaországi börtönben halt meg.

Németh Zsolt a megemlékezésen elmondta: a magyar kormány nem tüntet, ugyanakkor teljes mértékben támogatja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, beleértve a területi és a kulturális autonómiát is. Majd hozzáfűzte: „Ami pedig a konkrét tüntetéseket illeti, fontosnak tartjuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának tükrében lehetőségük legyen a határon túli magyaroknak kifejezésre juttatni a véleményüket”.

Vasárnap több ezren demonstráltak Székelyföld autonómiájáért Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Magyarországon, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban szimpátiatüntetéseket tartottak.