Pár fokkal van csak hűvösebb minden idők legmagasabb hőmérsékleténél a kaliforniai Halál völgyében. Az USA nyugati partján tovább tart az Arab-félsziget időjárását idéző hőhullám.
 

Helyi idő szerint keddre virradóan két órakor is 43 Celsius-fokot mért az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata (NWS) a kaliforniai Halál-völgyben. Tovább folytatódik az egész nyugati partot sújtó hőhullám, így kedd kora délutánra 51-53 fokot vár az NWS a völgyben, a Föld egyik legmelegebb vidékén.

Ez a forróság nem sokkal marad el a valaha mért legmelegebb hőmérséklettől a Földön (a rekordokat a tudományos igényű időjárási megfigyelések kezdete, az 1850-es évek óta jegyzik). A völgyben 56,7 Celsius-fokot mértek 1913. július 10-én. Ez 2012 szeptembere óta számít ismét világrekordnak. A Meteorológiai Világszervezet akkori közlése szerint csupán leolvasási hiba miatt mértek 58 fokot 1922-ben a líbiai al-Aziziában.

Sűrűn át kellett írni a szélsőséges időjárási jellemzők adatbázisát ezekben a napokban az Egyesült Államokban. A Halál-völgyben vasárnap 53 fokot mértek, ami ugyanannyi, mint a valaha mért legforróbb júniusi nap rekordja. Az Egyesült Államokban utoljára 1902. június 23-án volt ennyire meleg a nyár első hónapjában. Akkor a Volcano nevű kisvárosban volt 53 fok a Szent András-törésvonal közelében.

Az Arab-félsziget időjárását idéző hőség legalább csütörtök estig eltart az USA nyugati partján. Las Vegas repülőterén például 45-46 fok lesz kedd délután, míg a Colorado folyó völgyében 46-49 fok.

Az ekkora meleg már közvetlenül veszélyezteti az idősek és a krónikus betegek életét. A Las Vegas-völgyben 2005-ben volt hasonló hőhullám, akkor kilenc nap alatt összesen tizenheten haltak meg – emlékeztet az NWS, és akkor 47 fok volt a csúcshőmérséklet. Most vasárnap egy ember halt meg Las Vegastól keletre, a Mead-tó közelében, további ötöt pedig orvosi ellátásban részesítettek.

Az ötven fok közelébe kúszó hőmérséklet szélsőséges esetben hőgutát okozhat. Ilyenkor a test 41 fok fölé melegszik, emiatt károsodhat az agy és a vese is. Kevésbé súlyos, de szintén kockázatos a hőgörcs és a hőkimerülés. Az előbbit együttesen okozza a hosszan tartó testmozgás, az erős verejtékezés és a túlzott sóvesztés. Az utóbbi akkor lép fel, amikor még többet izzad a szervezet; szédüléssel, gyengeséggel, fejfájással jár, de eszméletvesztést is okozhat.

Forrás: origo.hu