A cseh köztársasági elnök szerint tény, hogy a rendőrség a politika legfelsőbb köreiben is határozottan fellépett a korrupció ellen, de ez nem jelenti azt, hogy Csehország rendőrállam. A képviselőház elnöke szerint viszont a rendőrség beavatkozása veszélybe sodorta a demokráciát.

MTI - "Ellenkezőleg. Örülök, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek szabad keze van. Petr Necasnak is megköszöntem, hogy szabad kezet adott nekik" - jelentette ki Milos Zeman abban az interjúban, amely a Blesk című vezető cseh bulvárlapban jelent meg pénteken. Az államfő nem kívánt véleményt nyilvánítani arról, hogy miként végződhet a cseh belpolitikát megrengető, bő egy hete kirobbant megfigyelési és korrupciós botrány.

Ugyanakkor kifejtette: az egyszerű állampolgárok esetében érvényesnek kell lennie annak a tételnek, hogy aki nincs elítélve, az a gyanú ellenére is bűntelen, de a politikusok esetében ez másképpen van. "A politikusokra a gyanú árnyéka sem vetődhet. Itt annak kell érvényesnek lennie, hogy aki gyanús, az vétkes" - állította Zeman, aki márciusban vette át a köztársasági elnöki tisztséget Václav Klaustól.


Milos Zeman cseh köztársasági elnök (MTI/EPA/Tomas Hajek)

A hétfőn lemondott miniszterelnök és kabinetfőnöke, Jana Nagyová viszonyát firtató kérdésre Zeman azt mondta, hogy a magánéletet semmi módon nem szabad a politikában kihasználni. "Meggyőződésem, hogy mindenki, aki a politikai küzdelemben magánéletre alapuló érveket használ..., szabálytalanságot követ el" - szögezte le a cseh államfő.

Miroslava Nemcová képviselőházi elnököt, a polgári demokraták (ODS) miniszterelnök-jelöltjét érintő kérdésre válaszolva Zeman azt mondta: neki mindegy, hogy férfi vagy nő lesz az új kormányfő, a döntő az illető felkészültsége. "Mindig is bíráltam az amatőrökből álló kormányt, és támogattam a profik kormányát, mégpedig függetlenül attól, milyen politikai párthoz tartoznak" - jelentette ki Zeman.

A cseh köztársasági elnök a nap folyamán megkezdi konzultációit a parlamenti pártok képviselőivel a kormányválság rendezéséről. Elsőként a Polgári Demokratikus Párt, majd a TOP 09 párt legfelsőbb vezetőivel találkozik. Szombaton az ellenzéki szociáldemokratákkal és a kommunistákkal konzultál az elnök. Zeman korábban közölte: konzultációinak eredményéről kedden sajtóértekezleten számol be.

Nemcová: A rendőrség veszélybe sodorta a demokráciát

Veszélybe sodorta a demokráciát a rendőrség és az államügyészség a cseh kormányhivatalban végrehajtott beavatkozásával - állítja Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke abban az interjúban, amely a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilapban jelent meg pénteken.

"Meggyőződésem, hogy megsértették az alkotmány elveit" - jelentette ki Nemcová, akit pártja, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) miniszterelnöknek kíván jelölni a távozó Petr Necas helyébe. Nemcová leszögezte: amennyiben kormányfő lesz, megbízza a belügyminisztert és az igazságügy-minisztert, hogy készítsék el a rendőrségi akció részletes elemzését.


Miroslava Nemcová, a kormányzó cseh Polgári Demokratikus Párt, az ODS elnökhelyettese, a cseh parlament elnöke (MTI/EPA/Matej Divizna)

Csehországban az után alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondott, mert a rendőrség hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával vizsgálati fogságba helyezte kabinetfőnökét, Jana Nagyovát.