Immár hagyományosan a Bács-Kiskun megyei város Szent Korona
Cukrászdája adott otthont az Év fagylaltja 2013 országos versenyre érkező
fagylaltok és a Magyarország tortája 2013 pályázatra készített torták első
bemutatójának.
Az eredményekről szólva Selmeczi László, a Magyar
Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: az idei
esztendő fagylaltkülönlegessége a székesfehérvári Damniczki Cukrászda
tulajdonosa, Damniczki Balázs nevéhez fűződik. Vörösbor-eszenciával egyedivé
tett málnafagylaltja a kézműves, hagyományos alapanyagokból és technológiával
készített, szabadon választott kategóriában nem csak a szakmai zsűri, de a
közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a
nagydíjat.
Ám a többi győztes sem lebecsülendő, hiszen a 2013-as
kötelező íz, a rumos dió kategória három legjobbja éppúgy emlékezeteset
alkotott, mint a szabadon választott kreációk két másik aranyérmese: a
citromlikőrös joghurt mandulával, illetve a Summer Fresh fantázianevű pink
grapefruit-Aperol-szorbet kombináció megálmodói – vélekedett.
A Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból –
amelyek mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás
jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki az
államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.
A döntős mezőnyben - némi meglepetésre, a korábbi évekkel
ellentétben - kizárólag budapesti pályázó szerepel: a Művész Kávéház
aranygaluska tortája, a Major Cukrászda milotai mézes grillázstortája, a Sugar!
Design Cukrászda ország gyöngye tortája, valamint a Nándori Cukrászda két
édessége: a zalavári és a legényfogó torta.
A hétfői verseny részleteiről és kulisszatitkairól Selmeczi
László elmondta: Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a
kitüntető címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló
kreativitás és újító szellem, amely remek ötletekkel és ízvilággal párosult.
Ennek megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a
cukrászok a megmérettetésen – fogalmazott.
A verseny fődíja nem jár pénzjutalommal, ám a legjobbak
számára a hírverés komoly nyereménnyel ér fel, hiszen a győztesek évről-évre
jelentős forgalomnövekedést könyvelhetnek el. Ennek ellenére évek óta érzékelhető
a versenyre nevezők számának lassú fogyatkozása, melynek magyarázata a
szakember szerint a gazdasági helyzetben és a cukrászok ebből eredően növekvő
leterheltségében keresendő.
Forrás: boraszportal.hu
0 Megjegyzések