Soha nem látott szúnyoginvázió várható. Az áradások ugyanis remek keltetőhelyet biztosítottak a lárváknak. A vérszívók rengeteg fajtája támad, ráadásul egyre több hordoz fertőzést. Az emberek mind meghökkentőbb módszerekkel próbálnak védekezni ellenük.

Megsokszorozódott a szúnyogok száma az árvíz, majd az azt követő felmelegedés miatt. A vérszívók irtásáról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik.
– Június 15-től több módszerrel folyik az irtás – közölte Hajdu Márton százados, szóvivőhelyettes. A lárvákat biológiai úton gyérítik levegőből, a földről, sőt esetenként a vízről is.
A kifejlett szúnyogokat a földről kémiai úton tizedelik, míg a nehezen megközelíthető részeket a levegőből támadják. Nem elég, hogy jóval több a vérszívó, új, veszélyesebb fajok is megjelentek, amelyek agresszívabban támadnak: Szegeden a púpos szúnyogok, míg Pécs környékén az ázsiai tigrisszúnyogok jelenthetnek veszélyt.
– A hagyományos faj is agresszívabb elődeinél – véli dr. Bense Tamás háziorvos. – Mivel sokan vannak, versengenek a vérért. A megjelent új fajok csípése pedig hevesebb reakciót vált ki. Az itteni fajok betegséget, fertőzést nem adnak át, a külsérelmi nyomok azonban okozhatnak gondokat. Lágyabb szövetes helyeken érzékenyen reagálhat a szervezet. A testrész megduzzadhat, vörössé válhat, akár öt napig is kínozhatja az áldozatot. Volt egy betegem, aki napokig képtelen volt kinyitni a szemét. Ha a csípés komolyabb tüneteket okoz, érdemes orvoshoz fordulni.