Ma már évszaktól függetlenül mindennapjaink alapkelléke a napszemüveg. Nemcsak megvédi szemünket a káros sugaraktól, hanem megjelenésünknek is új karaktert adhat egy gondosan megválasztott darab. Ám azt kevesen tudják, hogy ezt a praktikus kis kiegészítőt már az ókorban is használták. Lássuk, honnan indult és mi lett belőle!

Varázserő és kezdetleges formák

A napsütés öröktől fogva bántotta az emberek szemét, így nem csoda, hogy már az ókorban megpróbáltak védekezni ellene. A kínaiak már több ezer évvel ezelőtt színes csiszolt üvegeket helyeztek a szemük elé, és bár a régészek szerint elsősorban mágikus erőt tulajdonítottak a kis lencséknek, kétségtelenül jótékony hatásuk is volt. A Római Birodalomban viszont már tudatosan használták a napszemüveg elődjét, hiszen a csatába menetelő katonák sötét színű kristályokkal védték szemüket, Néró császár pedig csiszolt smaragdon keresztül nézte a gladiátorcsatákat a szikrázó napsütésben.

Háborús segédeszközből nélkülözhetetlen kiegészítő

A napszemüvegek elterjedésére különböző praktikus okokból még jó pár évszázadot kellett várni. Akkor nyílt lehetőség a színezett lencsék használatára, amikor az olvasószemüvegeket is fülnél kezdték rögzíteni - az első darab tehát csak a 20. század elején készült el. Ahhoz azonban, hogy elnyerjék mai, divatos kinézetüket, egy kis katonai segítségre volt szükség. Így született meg az azóta is klasszikus fazonnak számító pilóta-napszemüveg, melyet 1937-től neveznek Ray-Bannek, és amely a háborúk után a szabadság szimbólumává vált.

Az '50-es, '60-as években már a divat fontos eleme volt a napszemüveg, sőt James Dean, aki először viselte a filmvásznon, a hódítás eszközévé is tette. A hírességek elengedhetetlen kellékkévé vált a mindennapokban, mivel stílust és titokzatosságot kölcsönzött, valamint védelmet nyújtott a magánéletükben is, különösen az egyre szaporodó paparazzók ellen. Így például Sophia Loren, Brigitte Bardot és Audrey Hepburn is előszeretettel jelent meg az akkor trendi cicaszem formájú darabokban, míg Jacqueline Kennedy Onassis a szinte teljes arcot eltakaró modelleket favorizálta. Vagy gondoljunk Karl Lagerfeldre, aki szinte soha nem hajlandó kedvenc kiegészítője nélkül mutatkozni.

Trendorgia


Az idei trendek számtalan választási lehetőséget kínálnak. Bármely fazont és színt választhatjuk a stílusunknak vagy éppen az aktuális szettünknek megfelelően, így az örökzöld pilótát, az újra menő, John Lennon-féle kerek üvegűt, a nőies cicafazont, vagy a hatalmas, bogárszemet idéző lencséket, a keret pedig kristályostól élénk színűn át sportosig szintén nagyon sokféle lehet.

Forrás: ellemagazin.hu