Egyre több bizonyítékot találnak a vegetáriánus étrend
jótékony hatásaira, különösen arra vonatkozóan, hogy megvéd a krónikus
betegségek kialakulásától és növeli a várható élettartamot.
Korábbi kutatások arra találtak bizonyítékokat, hogy azok,
akik leginkább zöldséget és gyümölcsöt esznek, kevesebb valószínűséggel vesztik
életüket szívbetegségekben.
Jelen tanulmány keretében Dr. Michael Orlich, a Kalifornia
Egyetem professzora 73,308 ember adatait vette szemügyre 2002 és 2007 között. A
tanulmány kezdetén a vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy saját étkezési
szokásukat osszák kategóriákba aszerint, hogy milyen gyakran esznek
tejterméket, tojást, halat vagy húst. Összességében 8 százalékuk volt vegan,
akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztottak, 29 százalékuk volt
lakto-ovo vegetáriánus, akik bár nem ettek halat és húst, de fogyasztottak
tojást és tejterméket, valamint 15 százalékuk csak ritkán evett húst, beleértve
a halat is.
A kutatók ezt követően adatbázis alapján megnézték, hogy a
résztvevők közül a tanulmány időtartama alatt mennyien vesztették életüket és
milyen okokból. A húsevők közül ezerből heten, még a vegetáriánusok két
csoportja közül ezerből öten, illetve hatan vesztették életüket évente.
A tanulmány szerzője azonban felhívja a figyelmet, hogy
eredményeik nem mutatnak ok-okozati összefüggést, és nem bizonyítják, hogy a
növényi alapú étrend megvéd a haláltól, mert előfordulhat, hogy más nem mért
különbség is volt a csoportok között.
forrás: http://orientpress.hu
0 Megjegyzések