Azok, akik mérsékelt mennyiségű húst esznek, ehelyett inkább sok zöldséget és gyümölcsöt, kevésbé valószínű, hogy életüket vesztik valamilyen váratlan betegség következtében - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Reuters Hírügynökség számol be.

Egyre több bizonyítékot találnak a vegetáriánus étrend jótékony hatásaira, különösen arra vonatkozóan, hogy megvéd a krónikus betegségek kialakulásától és növeli a várható élettartamot.

Korábbi kutatások arra találtak bizonyítékokat, hogy azok, akik leginkább zöldséget és gyümölcsöt esznek, kevesebb valószínűséggel vesztik életüket szívbetegségekben.

Jelen tanulmány keretében Dr. Michael Orlich, a Kalifornia Egyetem professzora 73,308 ember adatait vette szemügyre 2002 és 2007 között. A tanulmány kezdetén a vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy saját étkezési szokásukat osszák kategóriákba aszerint, hogy milyen gyakran esznek tejterméket, tojást, halat vagy húst. Összességében 8 százalékuk volt vegan, akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztottak, 29 százalékuk volt lakto-ovo vegetáriánus, akik bár nem ettek halat és húst, de fogyasztottak tojást és tejterméket, valamint 15 százalékuk csak ritkán evett húst, beleértve a halat is.

A kutatók ezt követően adatbázis alapján megnézték, hogy a résztvevők közül a tanulmány időtartama alatt mennyien vesztették életüket és milyen okokból. A húsevők közül ezerből heten, még a vegetáriánusok két csoportja közül ezerből öten, illetve hatan vesztették életüket évente.


A tanulmány szerzője azonban felhívja a figyelmet, hogy eredményeik nem mutatnak ok-okozati összefüggést, és nem bizonyítják, hogy a növényi alapú étrend megvéd a haláltól, mert előfordulhat, hogy más nem mért különbség is volt a csoportok között.