Washington azt kéri Moszkvától, hogy "vizsgáljon meg minden rendelkezésére álló lehetőséget", hogy kiadja Edward Snowdent, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatóját.

MTI - Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter közben hétfőn megerősítette, hogy országában kért menedékjogot Snowden, s leszögezte, hogy a kérelmet alaposan és felelősséggel megfontolják.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn felhívta Moszkva figyelmét arra, hogy a két ország hatóságai szorosan együttműködtek a bostoni maratonon történt robbantás után és előtte is, s az Egyesült Államok számos veszélyes bűnözőt adott ki Oroszországnak. Hayden közölte azt is, Washington diplomáciai csatornákon keresztül határozottan tiltakozott Kínánál és Hongkongnál amiatt, hogy engedték távozni Snowdent, aki jelenleg Moszkvában tartózkodik.

Az Egyesült Államok bevonta (érvénytelennek nyilvánította) Snowden útlevelét, hogy a férfi ne folytathassa útját. A vietnami fővárosban, Hanoiban tartózkodó ecuadori miniszter nem közölte, meddig tarthat a menedékkérelem vizsgálata. Ricardo Patino rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: felelősséggel kívánnak dönteni, hiszen az ügy kapcsolatban áll a szabad véleménynyilvánítással és a lakosság biztonságával a világ bármely pontján.

Snowden, aki a vasárnap éjszakát sajtójelentések szerint egy moszkvai repülőtéren töltötte, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársa volt, és az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtési programjaival kapcsolatban információkat szolgáltatott ki a sajtónak. "Tudjuk, hogy Moszkvában van. Tárgyalásban vagyunk a legmagasabb szintű hatóságokkal" - mondta az ecuadori diplomácia vezetője Hanoiban. Arra a kérdésre, hogy egy pozitív válasz a menedékkérelemre nem ártana-e Quito és Washington viszonyának, úgy felelt, hogy "mindig elvek alapján cselekszünk, nem az érdekeink szerint", és "tekintettel vagyunk az emberi jogokra".

Snowden egy hétfőn Kubába induló repülőgépre foglalt helyet - közölte az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó légiforgalmi tisztségviselőt idézve.