A jellemes férfi megfontolt, csak annak mondja a bűvös szót, akit valóban szeret. S ilyenkor úgy érzi, a másik a legfontosabb számára a világon. Jellemileg lazább férfiak ámítanak, s bár lehet, hogy a nőket, akinek mondják: „szeretlek”, valóban szeretik, de hódítás a céljuk.

A férfi számára a szeretlek fogalom nem feltétlenül hordoz szexuális tartalmat, de mivel a köztudatban mégiscsak a szerelemmel függ össze, a gyermekének, nő- és férfinemű barátjának nem sugdossa a fülébe. A helyzettől is függ, kimondatik-e egyáltalán; szeretkezés, becézgetés közben biztosan, ám alkalomhoz nem illően ritkán.

Nem a férfiben van a hiba, hanem a nyelvben, mert nincs olyan árnyalata a szónak, mely az apai szeretetet, a baráti szeretetet vagy a szerelmi szeretetet fejezné ki.

Elvileg az imádlak, a drágám, kincsem, galambom szavak pótolhatják, míg a „szükségem van rád”, „hiányzol”, „jó veled” kifejezések utalhatnak a szeretet meglétére. A „mindent megteszek érted” mondat tettekre váltása már bizonyítja, hogy tartalma van a férfi szeretetének.

A Bibliában sokszor előfordul a „szerelmetes” kifejezés, úgy, mint „ének a szerelmetesről”

„szerelmetes fiam”, „szerelmetes Epenétusom”. A férfi kimondja, hogy számára szerelmetes az Isten, szerelmetes a gyermeke, s szerelmetes a jó barát. Természetesek ezek a szeretetkapcsolatok, a mi világunkban is természetesek, léteznek, de a mai férfiak szűkszavúak, zárkózottak, nem igazán szeretik megmutatni a lelküket. Emiatt van az, hogy szerelmükön kívül legfeljebb öregedő szüleiknek mondják még ki, hogy „szeretlek anyám”, vagy, „szeretlek apám”. Amint maguk is megöregszenek, már a gyermeküket is részesítik a kiváltságban.

Forrás: ideal.hu