Eddig soha nem látott fotók kerültek elő Erőss Zsolt és Kiss Péter utolsó napjairól. A képeket Kovács Gábor készítette, akiről kiderült: ötödik magyarként egy darabig együtt mászott a fiúkkal a Kancsendzöngán.

Utolsó napok Eddig szinte senki nem tudta, de a négytagú expedíción kívül egy ötödik magyar is felmászott a Kancsendzöngára.
Kovács Gábor szombathelyi vállalkozó a Nyugat.hu-nak elmondta: egy nappal a fiúk után érkezett meg Katmanduba, és végül 4800 méteren fordult vissza, és lejött a hegyről. A szombathelyi férfi nem jött haza Magyarországra, hanem Tenerifére ment, hogy ott is megmásszon egy hegyet.
Valamennyi fotót Kovács Gábor készítette. A szombathelyi üzletkötő 4800 méterig tartott a magyar csapattal
Amikor a fiúk május 21-én bajba kerültek, azonnal felajánlotta a segítségét.
– Üzentem Kollár Lajosnak, az expedíció vezetőjének, aki kint volt a fiúkkal a hegyen, hogy mit tudnék segíteni. Pénzt akartam nekik küldeni, hogy hátha tudnak még serpákat fogadni, hogy nagyobb erőkkel folyhasson a keresés. Persze utólag belegondolva az felesleges lett volna, napokba telt volna, míg pluszemberek tudnak csatlakozni a keresőkhöz – mondta Kovács.

– Igen, Zsolt kevés vizet vitt magával, Péter minden szabályt megszegve, talán hegyi mentő múltjából hozva, visszafordult, amikor látta, hogy Zsolt bajban van – véli a férfi.
Hozzátette, Zsoltot mindenki szerette, végtelenül kedves férfinak ismerte meg, aki Kiss Pétert hegyi mentőként, Erősst pedig túravezetőként és síoktatóként ismerte meg.


– Tervünk, hogy visszamegyünk, és egy időjárásálló kis emlékhelyet állítunk Zsoltéknak. Vagy egy kő-, vagy egy réztábla egy magyar zászlóval együtt ott lesz a hegyen, és hirdeti majd, hogy két nagyon bátor magyar meghódította, csak sajnos vissza már nem érkeztek.