Megbosszulja magát a reggelik kihagyása, ezt némely munkaadó is felismerte, ezért maga reggelizteti kollégáit, amivel még a csapatépítést is megspórolhatja - hangzott el a Napközben adásában.

MTI - Mennyire fontos a reggeli, mit és mivel együnk a nap elején? Van, aki egyáltalán nem fogyaszt semmit reggel, pedig ez hosszú távon akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet.

Forgács Attila gasztropszichológus a Napközben adásában elmondta, a témában végzett nagy számú vizsgálat eredményei jelentős szórást mutatnak, a reggelit rendszeresen kihagyók arányára vonatkozó adatok 30-tól 60 százalékig terjednek. A magas hányad nem csak a felnőttek, hanem a gyerek esetében is igaz, egyes kutatások szerint a kiskorúak 25-30 százaléka sosem reggelizik, 25 százalék pedig csak hetente kétszer.

A szakember szerint azt lehet tehát mondani, hogy a reggeli evés eltűnőben lévő szokás, van már ehhez kapcsolódó betegség is, a stresszorexia. Ez elsősorban harminc év körüli, jólszituált, jó állásban lévő nőket érint, akik azért nem esznek, mert egész nap stresszben vannak. Ők magába a teljesítménykényszerbe ébrednek és munkát reggeliznek, nincs idejük enni – fogalmazott Forgács Attila, aki hozzátette, ezek az emberek nagyon sok esetben úgynevezett szinglik.

Forgács Attila azonban azt is hangsúlyozta, hogy míg az otthoni evés kiveszőben van, új formák jelennek meg: a reggeliző helyek egyre gyakoribb igénybevétele mellett az is előfordul, hogy a munkaadó reggelizteti meg a kollégákat – felismerve a közös napindító étkezés jelentőségét. Ezzel meg lehet spórolni a csapatépítést is – tette hozzá.

Henter Izabella dietetikus szerint nagyon fontos, hogy mindenki „csináljon” időt magának a reggelire. Azoknál ugyanis, akik kihagyják az előttük álló nap átgondolására, átbeszélésére is alkalmas nyugodt étkezést – főleg gyerekek esetében – nagyobb a rizikója annak, hogy elhízottak, kevésbé aktívak lesznek, és szenvedélybetegségekbe esnek. A későbbi eltunyulás mellé alkohol és cigaretta is párosulhat – tette hozzá.

A szakember elmondta, még, a kutatások azt is mutatják, hogy akik reggeliznek, azok szellemileg és fizikailag is jobban teljesítenek, különösen gyerekeknél látni az iskolákban, ki az, aki evett már, és kinél maradt el az indulás előtti étkezést. Ugyanez azonban igaz a felnőtteknél is, aki nehezebben teljesítenek a munkahelyükön reggeli nélkül. Ugyancsak fontos szempont, hogy reggelire a napi energiaszükséglet egyötödét be kellene vinni a szervezetbe, és aki ezt nem teszi meg, az hajlamos a hiányt vacsoránál egyszerre pótolni. A kiéhezett ember azonban gyakran túlzásba esik, ekkor pedig a nagy esti evészetekkor elfogyasztott felesleget zsírban fogja tárolni a test – tette hozzá.

A dietetikus hangsúlyozta, reggel, délben és este is teljes értékű étkezés ajánlott, mindhárom menüben legyen fehérje, zsiradék és szénhidrát is. Reggelire például a pirítós, a tojás, a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, müzlik esetleg a hal nagyon alkalmas ételek, és természetesen ezek mellé valamilyen folyadék is szükséges.