Három hónap alatt mintegy 3000 kilométert tesz meg Alaszkától Norvégiáig az Északi-sarkon át két francia férfi.

MTI - A 39 éves Sébastien Roubinet és a 32 éves Vincent Berthet július elején indul neki segítség nélkül a veszélyes útnak egy különleges járművön, amely félig katamarán, félig jégvitorlás, és amely képes hol tengeren, hol jégmezőn haladni.

Roubinet és Berthet a Babouchka nevű hibrid járművön július 5-én vág neki az Északi-sarkvidéknek, amikor részben megolvad a jégtakaró. Alaszkából indulnak, úti céljuk a norvégiai Spitzbergák.

Sébastien elmondta: eddig még senkinek sem sikerült segítség nélkül, egy menetben az Északi-sarki-óceánon az Északi-sark érintésével átkelnie.

"Az általános felmelegedés hatására nyáron a jégtakaró évről-évre intenzívebben olvad. Expedíciónknak jelentős tudományos feladata is van: a felgyorsult olvadással kapcsolatos mérések elvégzése" mondta.

A Babouchka 6 méter hosszú és megrakottan 400 kilót nyom. Az utazóknak nem lesz könnyű dolguk sem a tengeren, sem a jégmezőn, amely egyáltalán nem sima jégpálya: a jég, a hó nyomása következtében több méteres taréjok alakulhatnak ki, és a széles hasadékokban az olvadó jégből keletkező vízfolyások és az elszabaduló jégtömbök is veszélyesek - magyarázta Roubinet.

A két férfi alaposan ismeri a sarkvidéket. Sébastien Roubinet extrém hajós 2007-ben először haladt át az Északnyugati-átjárón vitorláson, a Babouche nevű 7,5 méter hosszú katamaránon.

Vincent Berthet operatőr és északi-sarkvidéki felfedező 2010-ben részt vett az Under The Pole elnevezésű búvárexpedíción, tavaly pedig 1000 kilométert tett meg kajakon Grönland keleti partvidékének fjordjaiban és jéghegyei között.

Sébastien Roubinet 2011 nyarán egyszer ezúttal Rodolphe Andréval - már megkísérelte megtenni az utat Point Barlow, az amerikai kontinens legészakibb alaszkai pontja és a Spitzbergák között.

A Ti Babouche nevű 5 méter hosszú, 2,4 méter széles katamaránnal indultak el, amelynek két légpárnás sítalpa, árboca és vitorlája is volt, keresztezve a hajót, a jégvitorlást és a szánt.

Ötszáz kilométer után azonban egy akkumulátor javíthatatlan hibája miatt összeomlott a távközlési rendszerük, és kénytelenek voltak félúton visszafordulni Alaszkába.