A magyar-ukrán határszakasz hatékonyabb ellenőrzéséhez járul hozzá a rendőrségi helikopter-leszállóhely. 

A magyar rendőrség első, saját vagyonkezelésű és üzemeltetésű leszállópályája az Európai Unió Külső Határok Alap támogatásával valósult meg mintegy 34 millió forintból.
 
Az eseményen Lajtár József vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója elmondta: a barabási leszállópálya a 117 kilométeres határszakasz őrzésének, ellenőrzésének biztonságát fogja szolgálni.
 
 
Vannak olyan határszakaszok, amelyeknél problémát jelent például a csempészet vagy az illegális migráció - mondta Lajtár József. A vezérőrnagy szerint a keleti, elsősorban a magyar-ukrán határszakaszon főként a cigarettacsempészet a jellemző, ezért nem mindegy, milyen eszközökkel és erővel rendelkezik a rendőrség ebben a térségben.
 
Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően telepített hőkamerák pásztázzák a határsávot, a rendőrség által alkalmazott robotrepülőgépekkel pedig az államhatár rendjét biztosítják - közölte Lajtár József.
 
A megyei főkapitányság példaértékű együttműködést alakított ki az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a határrendészeti kirendeltségekkel - mondta Tarcsa Csaba ezredes, megyei rendőrfőkapitány.
 
A barabási leszállópálya megépítésének köszönhetően a Készenléti Rendőrség állományába tartozó Mi-2-es helikopter bármilyen időjárási viszonyok között bevethető lesz a határtérségben, a helikopter fedélzetén pedig hőkamera, éjjellátó készülék és reflektor segíti a felderítési munkát.