Gőzerővel folyik a védekezés a rekordmagasságú árvíz visszaszorítására. Délután betört a víz Szigetmonostorra, közel száz ingatlanból kellett kimenekíteni az embereket. Az özönvíz éjjel éri el a fővárost, holnap délelőttre talán már csökkenhet a vízszint.

Estére érkezik a fővárosba a dunai árhullám. Jelenleg 890 centiméteren állt a vízszint. Több helyen is szivárgott a víz, szivattyúkat telepítettek. Még napokig feszült helyzet várható. Eközben a pesti árvíz igazi turistalátványosság lett, annyian bámészkodnak a Duna-parton, mintha május elseje lenne.


– A Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, hogy megtudják-e védeni a várost – mondta reggeli, esztergomi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, miközben a dunai árhullám rohamot indított Budapest ellen.
Katasztrófaturisták százai kerülgetik mindenfelé a megduzzadt folyamot, de a védekezést már nem tudják akadályozni
A rekordárvíz este érkezik Budapestre, ahol több gyenge pont is található. Ezeket már napok óta erősítik, ilyen például a Római-part, vagy a Margitsziget, ahol időben elkészültek a védelmi vonalak. A csatornák szerepe azért kulcsfontosságú, mert a budapesti közműrendszer rendkívül bonyolult, a magas vízállás komoly gondokat is okozhat.
Több helyről is szivárgásokat jelentettek, de ezek nem okoztak nagyobb problémát. Délutánig 58 szivattyút telepítettek a városban, amelyek a Dunába öntötték a vizet az utcákról.
Orbán ezért meg is hosszabbította a vészhelyzetet, Budapesten a rakpartok még akár egy hétig is zárva tarthatnak. Pesti Imre, a Főváros Védelmi Bizottságának elnöke szintén sajtótájékoztatót tartott: szerinte emberi számítás szerint meg tudják védeni a várost, gyakorlatilag szinte nincs esély arra, hogy gátszakadás történjen. Délután az is kiderült, hogy az előzetesen vártnál rövidebb lesz a tetőzés, felgyorsult az árhullám.
A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX. harminc lakót pedig a XXI. kerületből.
Menni kellett Szigetmonostorról
Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kellett menekíteni a lakókat Szigetmonostoron. A Duna vize betört a közel 2300 lakosú község egy részére, ezért volt szükség a gyors intézkedésre. Napközben járőrpárok magyarázták el a helyieknek, hogy mit vigyenek magukkal és mikor kell elhagyniuk otthonukat. A kitelepítést három körül megkezdték.
A védekezésben a TEK munkatársai is részt vettek.
Világhírű teniszező segít a károsultakon
A világ egyik legismertebb teniszjátékosa, Serena Williams is segít a magyar árvízkárosultakon. A sportoló árverésre ajánlotta dedikált cipőjét. A torna szervezőjével a a Magyar Olimpiai Bizottság vette fel a kapcsolatot.
Elmondta, milyen súlyos a helyzet Magyarországon a Duna áradása miatt, és az áradás veszélyezteti az ország legrangosabb tornájának helyszínét a Római-parton. Williams azonnal közölte: ereklyéire licitálni lehet majd. 

Fotó:Olajos Piroska