Házak, gátak, emberek, állatok – szinte mindent veszélyeztet az a régen látott árhullám, amely az Alpok országaiban pusztít. Az emberek kétségbeesetten mentik mozdítható javaikat.

A hóolvadás, de legfőképpen a napok óta tartó esős időszak miatt elszabadultak a folyók az alpesi országokban: Németország déli területei, Ausztria és Svájc egyes részei is víz alá kerültek. Az irdatlan mennyiséget már a tavak sem tudják felvenni, a víz a városokba tör be. A legnagyobb folyókon a hajóközlekedés szünetel, embereket kell evakuálni, a gátak megerősítésén folyamatosan dolgoznak.
Fotó: AFP

Sok közútra is betört már az áradás, ráadásul az időjósok a hétvégére is újabb esőt jósolnak, akár nyolcvan litert is négyzetméterenként. Az emberek kétségbeesetten mentik az életüket és mozdítható javaikat, de fegyelmezetten, a hatóságok utasításai szerint cselekszenek. 
A szakemberek szerint a legnagyobb folyók, az Elba, a Rajna és a Duna vízszintje szerdáig biztosan emelkedik majd. Ausztriában száz éve nem látott vízszintre készülnek a hatóságok, és csak remélik, hogy a gátak bírják majd a hatalmas mennyiségű áradat nyomását. Duna vízgyűjtő területén pusztító árhullám miatt a folyó felső szakaszain már tegnap délben első fokú árvízvédelmi készültség volt érvényben Magyarországon.