A nedves párás időjárás és a napsütés kedvez az élősködők szaporodásának, ráadásul irtani sem lehet őket, mivel az Európai Unió betiltotta a használatos szert - írja a hirado.hu. 

Az elmúlt hetekben megszaporodott a kullancscsípéses esetek száma. Az erdők mellett egyre több kullancs van a parkokban, sőt a kertekben is. Jelenleg irtani sem lehet őket: az Európai Unió ugyanis a korábban használt szert betiltotta, újat pedig még nem fejlesztettek ki. 

A világszerte ismert 720 kullancsfajtából mintegy 20 él Magyarországon, ebből két-három faj veszélyes az emberre, vírusos agyhártyagyulladást vagy Lyme kórt okozhatnak. A kutatások szerint a kullancsok által okozott vírusos agyhártya és agyvelő gyulladás főként Zala, Somogy és Nógrád megyében jellemző. Az egész országban átlagosan mintegy ötvenen betegednek meg évente.

A kullancsok ezreléke vagy még annál is kisebb arány hordozza az agyhártyagyulladást okozó vírust; négy fertőzött kullancscsípéséből egy okoz betegséget.

A szakemberek szerint a kullancsot otthon is nyugodtan el lehet távolítani, nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Az viszont nagyon fontos, hogy egy erdei vagy kerti séta után mindenki alaposan vizsgálja meg, hogy nincs-e kullancs a bőrén.

Forrás: http://orientpress.hu