Az ápolt kéz is a kulturált megjelenés része. A körmök rendben tartását nem hanyagolhatjuk el, hiszen ha valaki bemutat egy ismerősének, vagy leendő üzleti partnerünkkel fogunk kezet az első találkozáskor, és kezünk ápolatlan, nem teszünk túl jó benyomást. Néhány egyszerű házi praktikával egészséges és ápolt körmeink lehetnek.

Sokaknak jelent problémát a gyenge, könnyen beszakadó, rétegeire váló köröm: a Föld lakosságának mintegy húsz százalékát érinti, és a nők körében gyakoribb. Ennek oka lehet a genetika, a rossz táplálkozás, illetve vitamin- és kalciumhiány is.

A magas kalciumtartalmú élelmiszerek, mint a tejtermékek, illetve a különböző zöldségfélék, például a spenót vagy a kelkáposzta fogyasztása jótékony hatással vannak a körmeinkre. A teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, az olajos magvak, a gyümölcsök és a magas vas- és fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztása is javasolt.

A körmök rossz állapota egy belső szervi problémára is utalhat, például a rossz oxigénellátottságra (így valamilyen tüdőproblémára), illetve gyulladásra vagy fertőzésre. Ha ezek megfelelő körömápolás mellett sem múlnak el, érdemes felkeresned a háziorvosodat, és kivizsgáltatnod magadat.

Kerüld az alkoholtartalmú kozmetikumok használatát, ezek ugyanis kiszárítják a körmöket. Legalább hetente egyszer ajánlott manikűrözni, akár otthon, akár egy szalonban. Kézmosás után mindig használj kézkrémet, a házimunkához pedig vegyél fel gumikesztyűt.

Ha rendszeresen lakkozod a körmöd, időnként mindig mosd le a lakkot, és hagyd egy kicsit pihenni és lélegezni a körmöket. A színes lakkok felvitele előtt mindig használj színtelen alaplakkot, hogy ne színeződjön el a körmöd.


Időnként áztasd a körmeidet olívaolajban, hogy megerősödjenek. A szezám- vagy szójaolaj is megfelelő. Kicsit melegítsd fel az olajat, adj hozzá valamilyen finom illatot illóolaj formájában, és áztasd benne a körmeidet egy negyed óráig. A műveletet heti egy-két alkalommal végezd el, és megszabadulhatsz a töredezett körmöktől.

Forrás: turmixvilag.hu