Sértetlenül kiszabadult az a két magyar, akiket 2012. április 28-án hurcoltak el Szíriában, a Deir ez-Zor környéki olajmezőkről. A két mérnök a Terrorelhárítási Központ (TEK) védelme alatt áll, de tegnap még nem voltak biztonságos területen.

A TEK kiszabadította a tizennégy hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat – tudatták közleményben tegnap délután a terrorelhárítók.
– A TEK több mint egyéves, megfeszített munkája sikerrel járt, így a 2012 áprilisában elrabolt két magyar állampolgár a mai napon kiszabadult. A túszok sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak – olvasható a tegnapi közleményben. A Bors megtudta, hogy a két magyar a TEK védelme alatt áll, de még nincsenek biztonságos területen.
Fotó:MTI
Miként megírtuk: a két mérnököt ismeretlen fegyveresek hurcolták el Északkelet–Szíriából. A két magyar az állami Eufrátesz olajtársaságnál dolgozott, és a Deir ez-Zor környéki olajmezőkön ejtették túszul őket. Az akció rablótámadásnak indult, a fegyveresek különféle eszközöket vittek el az olajtársaság telepéről, s már indultak, amikor rátaláltak a két megbújó magyar szakemberre, és őket is magukkal vitték.
A TEK emberei tavaly május eleje óta folyamatosan jelen voltak Szíriában. Értesülésünk szerint egyszerre három-öt fő tartózkodott kint, akik a nemzetközi rendőri együttműködésnek megfelelően a társszervekkel együtt dolgoztak. A TEK főigazgatója, Hajdu János egy korábbi interjújában e sorok írójának azt nyilatkozta: a központ fennállása óta a legnehezebb műveletet hajtják végre.
Naponta referálnak önnek?
– Inkább óránként. Naponta többször összeül a krízisközpont, borzasztó nagy munkát végzünk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez sikerüljön. Lehet, hogy egy óra múlva, lehet, hogy fél vagy egy év múlva tudok erről beszámolni, nem tudom – közölte tavaly júniusban a vezérőrnagy.