Akár a kilenc métert is elérheti a Duna vízállása a hétfőre várt tetőzéskor Budapesten. Továbbra is tetemes utánpótlást kap ugyanis a folyó a vízgyűjtő területekről.

Mától folyamatosan tetőzik a folyó a különböző magyarországi szakaszain. Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzetet rendelt el.
Tájékoztatása szerint a legnagyobb veszély Mecsér és Komárom környékét, a Duná­hoz közeli vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitőt, valamint Esztergomot, Szentendrét, Kisoroszit, Dunaújvárost és a főváros környékét fenyegeti.
Fotó: Fejér Bálint
– Nincs ember az országban, akit baj esetén ne tudnánk biztonságban kimenekíteni lakhelyéről. A legrosszabb forgatókönyv szerint 55 300 embert kell kitelepíteni – jelentette ki a kormányfő. Az evakuálást több helyen már tegnap megkezdték: az esztergomi Prímás-szigetről negyven embert telepítettek ki, Pilismarótról hetvenet.
Rekord a fővárosban
Budapesten minden eddiginél magasabbak lesznek a gátak, 9,5 méteresre emelik, mivel a jelenlegi becslés szerint a vízszint hétfőre, keddre meghaladhatja a kilenc métert. Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta: valamennyi árterületen elrendelték a kiürítést, a lakóknak ma délig kell felkészülniük, hogy szükség esetén elhagyhassák lakhelyüket. 
– Ez különösen a budafoki Horgász-szigeten élőket érinti – tette hozzá Pesti Imre.
A Margitszigeten a gátak hetven százaléka készült el, a Római-partot pedig már 18 ezer homokzsák védi. A védművek építése során eddig 400 ezer homokzsákot és 4 ezer köbméter homokot használtak fel Budapesten.


Kisoroszi ostrom alatt
Tegnap óta már hajóval szállítják a pékárut Kisorosziba, az ár teljesen körbezárta a települést.
Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a megközelíthetetlenné váló helységek ellátására – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Összegzésük szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, rendkívüli a helyzet 191 kilométeren, harmadfokú a veszély 62 kilométeren. 

Bekeményít az ügyészség
A bűnüldözők nem várják meg, míg az elhagyott, kitelepített térségeket elárasztják a fosztogatók, máris bejelentették: kőkeményen fellépnek ellenük.
Az ügyészség és a rendőrség soron kívül jár el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, vagy az árvízi védekezést, mentést akadályozó bűncselekmények esetén. Polt Péter legfőbb ügyész minden ügyészségi dolgozót felment hivatali kötelezettsége alól, aki önkéntesként részt vesz a védekezésben.
Vidékre kell az önkéntes
Óriási összefogás tapasztalható. Tegnap a fővárosban már sehol nem volt szükség önkéntesekre, a katasztrófavédelemmel folytatott egyeztetés után az akciókat elhalasztották.
Így jártak a sportolók is: alig tizenkét óra alatt több mint ezren jelentkeztek a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség felhívására, a védekezés jó üteme miatt a péntek reggel kilencre meghirdetett védelmi akciójukat lefújták.