Szombat éjjel izraeli vezetőkkel Jeruzsálemben tárgyalt, vasárnap reggel pedig a napirendbe váratlanul beiktatva Rámalláhban palesztin politikusokkal folytat megbeszélést John Kerry amerikai külügyminiszter a békefolyamat megújításáról - adta hírül az izraeli katonai rádió vasárnap reggel.

(MTI) - Kerry két nap alatt háromszor találkozott Ammán, Jeruzsálem és Rámalláh között ingázva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy újraindítsa a 2010-ben elakadt béketárgyalásokat, de a vasárnapi izraeli lapok kételkednek küldetése sikerében.

Kerry már a jövő hétre egy négyoldalú - amerikai, palesztin, izraeli, jordán - csúcstalálkozót próbált összehozni II. Abdalláh jordán király, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a saját részvételével, esetleg "B-tervként" - ha a legfelsőbb vezetők szintjén nem sikerül-, akkor Cipi Livni palesztin tárgyalásokért felelős igazságügy-miniszter és Száeb Erekat palesztin főtárgyaló között.

Abbász a rádió szerint 120 palesztin rab elengedését, a ciszjordániai építkezések befagyasztását, útelzárások felszámolását és a határok megrajzolását követelte előfeltételként, de Netanjahu erre csak a tárgyalások megkezdése után, részben és fokozatosan lenne hajlandó.

Kerry vasárnap délelőttre sajtótájékoztatót ígért az elért eredményekről, de reggel - a rádió szerint a kudarc miatt - lemondta azt, és csak közleményt ad ki a megbeszélésekről.