Milyen jó lenne néha, ha száz kezed volna, mint Síva istennőnek, a napod pedig 40 órából állna, igaz?

Megmutatjuk, hogyan koordinálj hatékonyan!

Tervezés és szervezés

Közhely, de igaz, hogy nekünk, nőknek az élet minden területén helyt kell állnunk. Nem csupán a külvilág várja el tőlünk, de mi is magunktól, hogy feleségként, anyaként, a család lelkeként és a karrierünkben is sikeresek legyünk. Ebben nagy hasznodra válhat, ha ügyesen be tudod osztani az idődet. Ébredés után például adj magadnak néhány percet arra, hogy összesítsd a napi teendőket, és beoszd – jól figyelj –, hogy rajtad kívül ki és mit tudna a legjobban elintézni. Bizony, ez nagyon lényeges: csak akkor kell mindent egyedül csinálnod, ha tényleg száz karod nő, addig pedig nyugodtan vegyél igénybe segítséget. Amikor a szüleid vagy a barátaid bébiszitternek ajánlkoznak, lelkiismeret-furdalás nélkül elfogadhatod, a könyvelő barátnőd biztosan szívesen megcsinálja az adóbevallásodat (neki két perc, neked órák), a párodnak pedig hazafelé épp útba esik a bolt a napi bevásárláshoz. Ne érezd magad rosszul, ha bizonyos dolgokat másra bízol, hiszen lesz anélkül is elég tennivalód. Hallgattasd el kontroll-mamit!

Koncentrálj!

Méghozzá mindig éppen arra, amit csinálsz. Ha ugyanis szétesel, az senkinek nem jó. Ezért amikor prezentációt tartasz a cégnél, próbáld kizárni a fejedből, mennyi mosnivaló vár még otthon vagy hogy mit főzöl vacsorára, helyette inkább fókuszálj arra, ami ebben a pillanatban történik (ez a munkád hatékonysága szempontjából sem hátrány). Ugyanez persze fordítva is igaz: amikor hazaérsz, az ajtó becsukódásával próbáld egyúttal a munkahelyi gondjaidat is magad mögött hagyni. Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz dolog, de köztudomású, hogy maximumot akkor nyújthat az ember, ha a lehetőségekhez mérten jelen van élete minden percében – ez pedig különösen fontos, ha családi vacsoráról vagy közös programról van szó.

Édes a pihenés

Most megint valami olyasmi következik, aminek láttán majd biztosan felsóhajtasz: persze, ha ez ilyen könnyű lenne! Ennek ellenére szeretnénk rámutatni, mennyire lényeges, hogy ne csupán a körülötted élők (a család és a munkatársak) hasznára legyél, de a saját magadéra is. Azt szokták mondani, hogy az ember arra talál időt, amire szeretne, és biztosak vagyunk benne, hogy akad a napodban egy negyedóra, amikor teljes csendben le tudsz ülni, hogy megigyál egy csésze kávét és beleolvass a kedvenc magazinodba – néhány perc, ami csak és kizárólag a tiéd. Mielőtt nemet mondanál, gondold végig, mégis milyen világméretű katasztrófa történhet 15 perc alatt, amit csak te tudsz elhárítani? És nem jobb újult erővel visszatérni a feladataidhoz, miután egy kicsi szünetet engedélyeztél magadnak? Ne feledd: amellett, hogy minden mellékszerepben nagyot alakítasz, a főszereped mégis csak az Ember, aki ugyanúgy figyelmet és törődést igényel, és meg is fogja hálálni azt.

Forrás: wellnesscafe.hu