Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

Izland térségében ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja az Északi-tenger fölött húzódik, hidegfrontja viszont még a kontinenstől távol, az óceán felett helyezkedik el. Ez a rendszer legfeljebb Nagy-Britanniában okoz felhősödést és kevés csapadékot, illetve a melegfront felhőzete eléri Németalföldet is. Ciklonális a nyomási mező a Kelet-európai-síkságon is. A magas, 30 fokot meghaladó hőmérséklet és a labilis légállapot miatt több helyen pattannak ki zivatarok a délutáni órákban. Ez alól csak az Ural előtere a kivétel, ahol egy hidegfront miatt hűvösebb levegő talált utat magának észak felől, ott száraz a levegő és stabil rétegződésű a légállapot. Itt kevesebb a felhő, nincs csapadék, a csúcshőmérséklet is több fokkal alacsonyabb. Nyugat felől is anticiklon nyúlik be a kontinens fölé. Ennek tengelye nagyjából a Párizs-Berlin vonalra tehető, és még Közép-Európa, illetve a Földközi-tenger térségének időjárására is nagy hatással bír. Errefelé többnyire napos az idő, a magasnyomás peremén viszont délután erőtelj
esebbé válik a gomolyfelhő-képződés, ebből helyenként záporok, zivatarok alakulnak ki. Általában 22 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, de Görögországban és az Ibériai-félszigeten sok helyen 30 foknál melegebb is előfordul. A fent említett anticiklon északi peremén egy hidegfront hatására több a felhő és hűvösebb az idő, ott 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Hétfő estig ez a hidegfront a Kárpát-medencét is eléri, fokozatosan gyengül, fel is oszlik felettünk, csak szórványosan okoz csapadékot.


Várható időjárás hétfő estig

----------------------------

Vasárnap mindenütt több órára kisüt a nap, azonban helyenként erősen megnövekszik a felhőzet. Napközben országszerte szórványosan, az éjszakai órákban a keleti országrészben alakulnak ki záporok, ott egy-egy zivatar is előfordul. Hétfőn a sok napsütés mellett keleten lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, de csapadék sehol sem valószínű. Az északi, északnyugati szél vasárnap többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá is fokozódik, majd hétfőn már inkább csak élénk széllökésekre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6, 13 fok között, néhol 15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23, 26 fok között várható.