Őshonos magyar háziállatokat és a hazai erdők vadjait mutatja be testközelből a Bakonyerdő Zrt. által Keszthelyen kialakított és csütörtökön megnyitott Festetics Imre Állatpark. 

A 4,2 hektáros területen már tavaly óta látogatható, de a csak idén tavasszal befejezett állatpark megnyitóján Varga László vezérigazgató elmondta, hogy saját forrásaikból mintegy 60 millió forintos beruházással, évente 20 millió forintot meghaladó fenntartási költséggel üzemeltetik a főként gyermekes családoknak szánt bemutatóhelyet, ahol már tavaly is közel 15 ezer látogatót fogadtak. 

A háziállatok közül többek között szürkemarhát, bivalyt, mangalicát, magyar tarkamarhát, kecskét, juhot, szamarat, lovat és baromfit, a hazai erdőkben honos vadak közül pedig gímszarvast, dámvadat, vaddisznót, fácánt és foglyot is láthatnak a látogatók. A kisebbekre gondolva állatsimogatót és játszóteret alakítottak ki, tavasszal pedig elkészült a központi fogadóépület is. A tervek szerint a jövő évtől még tovább gyarapodhat a látogatók száma, mert a Keszthelyi-hegység turisztikai fejlesztésének keretében Gyenesdiáson látogatóközpontot hoznak létre hátizsákos, kerékpáros és lovas turisták számára, s ehhez kapcsolódóan tanösvényeket, kilátókat és pihenőhelyeket is létesítenek a térségben. 

(MTI Fotó: Oláh Tibor )
 
A névadó Festetics Imréről elmondta: a nagybirtokos gróf 1818-ban Kőszegpatonyán tenyészállat-kiállítást szervezett, és ő volt az, aki először használta a genetika kifejezést a szakirodalomban, de viselkedési megfigyeléseivel az etológia előfutárának is tekinthető. 

Szöllősi Jánosné, a Bakonyerdő állami tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója közölte, hogy a cég az egyik legjobban gazdálkodó erdészeti vállalat, amely tavaly mintegy 8 milliárd forintos árbevétel mellett 350 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. A múlt évben nyereségének 22 százalékát, 77 milliót költött közcélokra, idén pedig 113 millió forintot szán erre, a tervezett nyereségének 50 százalékát. 

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város évek óta hatalmas lépésekkel fejlődik, és utalt a belváros, valamint a Balaton-part nagyszabású rekonstrukciójára. Hozzátette, hogy az állatpark létrehozásával végre közel hozhatják azokhoz a gyerekekhez is a természetet, az élővilágot, akik legfeljebb képeskönyvekben vagy "vákuumfóliában" látnak háziállatokat és vadakat.