Július elsejétől alacsonyabb percdíjért telefonálhatunk haza az EU tagországaiból, valamint Izlandról, Norvégiából és Liechtensteinből is.

Duna Televízió - A roaming díjak csökkenése európai irányelv. Ezeknél drágábban nem, olcsóbban viszont kínálhatnak szolgáltatást a távközlési cégek. A cél, hogy hamarosan egységessé váljon a piac, és ne kelljen külön fizetni azért, ha valaki egy másik tagországban használja a telefonját.

Horvátország július elsejei csatlakozása után már 28 uniós államban csökkennek a roaming-díjak. Eszerint a mobiltelefonról indított hívásokért a jelenleginél több mint 15 forinttal kevesebbet, 91 forint 40 fillért kell fizetni percenként, ha pedig hívást fogadunk, az 29 forint 40 fillér helyett csak 26 forint 60 fillérbe kerül percenként.

Az SMS-ek ára is csökken csaknem 3 forinttal. Egy szöveges üzenet elküldése 30 forint 40 fillérbe kerül majd.

Változnak az internetes adatforgalom díjai is: egy megabájtért a jelenlegi 259 forint helyett 171 és fél forintot kell majd fizetni. Körülbelül 1 megabájtnyi forgalmat bonyolítunk, ha például mobileszközünkkel betöltjük egy híroldal kezdőlapját.

De nem csak az Európai Unió tagállamaiban, hanem Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben is ugyanez a díjszabás lesz érvényes.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója azt ígéri: vizsgálni fogják, hogy valamennyi szolgáltató betartja-e az uniós rendeletet. Zsuppán Attila a Duna Híradónak azt mondta: az NMHH folyamatosan ellenőrzi, hogy a hazai mobilszolgáltatók az új, immár csökkentett díjakat a tarifatáblázataikba átvezessék, illetve hogy ezeket a díjakat a gyakorlatban is alkalmazzák a felhasználók felé.

A roaming díjak évek óta csökkennek az Európai Unió területén. Az Európai Bizottság tervei szerint 2015-re egységessé válna a díjszabás, így egyetlen szolgáltató sem számolhat majd fel külön díjat azért, mert egy másik uniós ország területén használjuk mobiltelefonjainkat.