A kellemetlen tünetekkel járó pikkelysömör ugyan gyógyíthatatlan betegség, de jó hír, hogy a zavaró foltok természetes hatóanyagokkal csökkenthetők; mi több a hatékony kezelésnek köszönhetően akár évekig tartó tünetmentesség és így jelentős életminőség javulás is elérhető.

A pikkelysömör (pszoriázis, psoriasis) az egyik leggyakoribb súlyos krónikus bőrbetegség – a lakosság mintegy 2%-át érinti. A betegek bőrén körülírható területen pikkelyes elváltozás alakul ki, mely leggyakrabban vöröses színű, és fehéres, hámló réteg borítja. A kiütések ritkán viszkethetnek és fájdalmasak is lehetnek.

A pikkelyes foltok megjelenése egyénenként eltérő: van, akinél csak egy-két kisebb folt alakul ki, másoknál a test nagyobb területeit borítják be. Formájuk a betegség típusától is függ. Leggyakrabban a térd, a könyök, a hajas fejbőr érintett, de a kiütések a hajlatokban, a háton, a farpofákon is megjelenhetnek. Súlyos esetben a betegség ízületi gyulladással, hólyagok megjelenésével is együtt járhat, és ha nem is jár együtt fájdalommal, a testet elborító foltok igen nagy kellemetlenséget, pszichés megterhelést jelenthetnek az érintettek számára.

A pszoriázis tünetei sikeresen kezelhetők és enyhíthetők. Főként helyi hatású készítményeket – krémeket, ecsetelőket, samponokat – alkalmazhatunk erre, melyekkel csökkenthető a gyulladás és a plakkok vastagsága. Súlyosabb esetekben gyógyszerekkel is kiegészülhet a kezelés. Segíthet javítani a bőr állapotán az UV-fény-terápia, a túlsúly csökkentése, és az alkoholfogyasztás mellőzése.
A gyógynövények segíthetnek

A FUMAGO krém és oldat gyógynövényolaj és standardizált gyógynövénykivonat kombinációját tartalmazó termékek, melyek a pikkelysömör mellett atópiás dermatitisz, vagyis az ekcéma kezelésére is alkalmasak.

A FUMAGO krém fő alkotói a borágó (Borago officinalis) magjából sajtolt, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj, mely a plakkosodó hámsejtek anyagcsere-egyensúlyának helyreállítását segíti, és a füstikefű (Fumaria officinalis) standardizált kivonata, amelynek aktív anyagai a bőrsejtek zsír-anyagcsere egyensúlyának szabályozásához nyújtanak jelentős segítséget.

A FUMAGO oldat, mely bármely bőrfelületen, így a hajas fejbőrön is alkalmazható, a füstikefű-kivonat mellett a Ginkgo Biloba hatóanyagait tartalmazza, melyek együttesen csökkentik a psoriatikus sejtekben kórosan megemelkedett enzim aktivitását.

A jól felszívódó krém és oldat alkalmazásával csökkenthető a panaszok kiújulásának ismétlődése, és növelhető a tünetmentes állapot időtartama.

Forrás: vital.hu