A fűnyírós balesetek következtében minden nyáron rengeteg ember kerül a sürgősségi osztályokra. A gyakran figyelmetlenségből eredő súlyos sérülések általában az ujjakat, a kézfejet vagy a lábfejet érintik, és a szakértők szerint ellátásukhoz bonyolult, hónapokig tartó helyreállító műtétekre lehet szükség.

Sajnos minden évben túl sok balesetet okoznak a fűnyírók – nyilatkozta Dr. Joshua Jacobs, az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának elnöke. „Sokan alábecsülik az erős gépek veszélyét, pedig nagyon fontos, hogy megtegyük az óvintézkedéseket önmagunk és családunk védelme érdekében.

A szakértők szerint a balesetek megelőzhetők, ha a fűnyírókat rendeltetésszerűen használjuk, és megtesszük a következő biztonsági óvintézkedéseket:

Csak biztonsági indítókarral rendelkező fűnyíró gépet használjunk, melynek kése csak a kar kiengedésekor/behúzásakor indul be.

Kézi fűnyíró gép használatát csak 12 éven felüli gyermekeknek engedélyezzük.

Fűnyíró traktor vezetését csak 16 éven felülieknek engedélyezzük.

Fűnyíráshoz viseljünk erős munkavédelmi cipőt, ne szandált vagy sportcipőt.

Fűnyírás előtt távolítsunk el a fűről minden követ, játékot és egyéb tárgyat, nehogy a felpattanó darabok sérülést okozzanak.

A fűnyírót üzemeltető és a gép közelében tartózkodó személyek viseljenek műanyag védőszemüveget.

Csak akkor húzzuk hátrafelé, vagy használjuk hátramenetben a fűnyírót, ha feltétlenül szükséges.

Ha a fűnyírót hátramenetben használjuk, ellenőrizzük, hogy nincsenek-e gyermekek a gép útjában.

A fűgyűjtő eltávolítása, eltömődés tisztítása, úton való átkelés vagy szerelés előtt mindig állítsuk le a gépet, és várjuk meg a kés megállását.

A fűnyíróba került szennyeződés eltávolításához ne a kezünket vagy a lábunkat használjuk. Válasszunk inkább egy botot vagy seprűnyelet.

Ne szállítsunk gyermekeket a fűnyíró traktoron. Ügyeljünk arra, hogy gyermekek ne tartózkodjanak a közelben a fűnyíró használata közben.

Lejtős terepen felfelé és lefelé, ne hosszirányban nyírjuk a füvet, nehogy felboruljon a fűnyíró.

Megfelelő karbantartással és szervizeléssel gondoskodjunk a fűnyíró megfelelő állapotáról.

Az Egyesült Államokban tavaly több mint 234 ezer ember szorult ellátásra kórházakban és sürgősségi osztályokon fűnyíró okozta baleset következtében.

Forrás: http://vital.hu