A nyár beköszöntével egyre többen kapcsolódnak ki a természetes vizek mellett, sokan ugyanakkor nincsnek tisztában ennek veszélyeivel.

MTI - Folyamatos és fokozott ellenőrzéseket tartanak a vízirendészek a magyarországi folyókon és tavakon, a rendőrök egész szezonban megerősített szolgálatot látnak el. Tavaly senki nem fulladt vízbe a Velencei-tavon, a célunk, hogy ez idén is így legyen - mondta a Híradónak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Németh-Kész Mónika hozzátette: ennek érdekében a gárdonyi kapitányaság vízi körzeti megbízottai rendszeresen és folyamatosan járőrszolgálatot látnak el a tavon.

A balatoni vízirendészeti kapitányságon 70 rendőr és 19 hajó lát el folyamatos szolgálatot. A tavat elárasztották a strandolók, hajósok, csónakázók, szörfösök, és ezt az egész forgalmat együttesen ellenőrzi a vízirendészet - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. A Balatonon vízi baleset nem történt, de a hőség miatt sok volt a rosszullét. Tavaly öten fulladtak a tóba, idén eddig egy haláleset történt.

A Dunán az árvíz után a lebegő farönkök és a védekezéshez használt, vízbe került eszközök miatt veszélyes a folyó. Ha fürdőzés közben ráugrik valaki egy ilyenre, esetleg úszás közben akad el benne, rögtön veszélyhelyzt alakul ki - nyilatkozta a Duna Híradónak Csobay Balázs, a dunai vízirendészet kapitányságvezető-helyettese.

A tiszai vízirendészeti kapitányság is fokozott ellenőrzést tartott a Tisza-tónál. Itt a jet-skisek okozzák a legtöbb gondot. Elhagyják a kijelölt pályát, száguldoznak és kijönnek az élőfolyóra - magyarázta Csúr Péter alezredes.

A Tisza felső szakaszán a hét végén vízbe fulladt egy 17 éves fiú, a Dunában pedig Paksnál találták meg egy két hete eltűnt férfi holttestét. A halálesetek körülményeit még vizsgálják.