Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi
területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető
vissza – derül ki a Current Biology szeptemberi számában megjelent
tanulmányból. A kutatás vezetője, Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani
Egyetem munkatársa szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb
kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazás túlfogyasztásra
ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a
túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban.
DiFeliceantonio kutatócsoportja a kísérlet során
mesterségesen serkentette a patkányok neostriatumát a közvetlenül az agyi
területre bejuttatott gyógyszerrel. A kezelt egyedek több mint dupla annyi
M&M csokoládés drazsét faltak fel, mint amennyit normális esetben
elfogyasztottak volna. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor a patkányok az
édességet ették, az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület
termelődése megnövekedett ezen az agyi területen. A szakértők szerint nem arról
van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban
a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre
sarkallják az állatokat.
Az eredmény a korábban főként a mozgással összefüggésbe
állított neostriatum meglepő szerepét tárja fel. A kutatók azt remélik, hogy a
patkánykísérleteknek köszönhetően sok újat megtudhatunk az emberek falási
hajlamáról. DiFeliceantonio azt is elmondta, hogy ugyanez az agyi terület mutat
aktivitást akkor is, amikor az elhízottak ételt látnak, vagy a kábítószerfüggők
drogot ábrázoló képeket látnak. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az
enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.
Forrás: http://news.noinetcafe.hu/
0 Megjegyzések