Hozzávalók 16 darabhoz: 15 dkg vaj, 1 mk só, 1 mk cukor, 15 dkg liszt, 4-5 tojás

A túrókrémhez: 20 dkg tehéntúró, 5 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 1,5 dl tejszín, 1 ek zselatinpor, 8 szem eper
A rebarbarakompóthoz: 4 szép szál rebarbara, 4 ek cukor, 1 dl fehérbor, 1 mk citromlé
A tetejére: porcukor

A sütőt 220 C-fokra előmelegítjük. Lábosba felteszünk 1,5 dl vizet, hozzáadjuk a vajat, a sót és a cukrot, feltesszük melegedni.

Amikor felforrt a víz, beleszitáljuk a lisztet, folyamatosan keverve öt percig intenzíven főzzük, majd levesszük a tűzről, és négy-öt tojást (méretétől függően) egyenként hozzáadunk, lehetőség szerint habverővel vagy keverőgéppel folyamatosan keverve, amíg kemény tésztát kapunk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és szilikonlappal bélelt (vagy kiolajozott, kilisztezett) sütőlemezre babapiskóta formákat nyomunk belőle. Az előmelegített sütőben kb. nyolc percig, majd 200 C-fokra visszavéve a hőt, még öt percig sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk.

Közben a kompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, belerakjuk a rebarbarát meg a citromlevet, és kb. öt percig főzzük. Lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni.

A krémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük. A túrókrémbe forgatjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.

A fánkokat félbevágjuk, a túrókrémmel megtöltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsepegtetett rebarbarát elrendezzük a tetején. Rátesszük a "sapkákat", és porcukorral meghintve tálaljuk.

207 kcal/darab

Tipp:
Akik kedvelik a savanykás ízeket, érdemes kipróbálniuk a vöröses-lilás növényt, amelyben oxálsav mellett sok foszfor és magnézium található, ezért szellemi munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Úgy hámozzuk, mint a spárgát. Mosás után vágjuk le a végét, és húzzuk le a levélnyeleket borító vékony hártyát. Daraboljuk fel és főzzük meg, de vigyázat, négy-öt perc alatt puhára fő.

Készíthetünk belőle levest, mártást, lekvárt, fagyit. A puhára főtt rebarbarát ízlés szerint édesítve, krémesre pürésítve és tejföllel összekeverve főtt vagy sült húsokhoz adhatjuk körítésnek, kompót vagy saláta helyett.


Süteményekbe ugyanúgy jól használható, mint a savanyú gyümölcsök, mert ellensúlyozza a cukor édes hatását.         

forrás: stop.hu