A túrókrémhez: 20 dkg tehéntúró, 5 dkg porcukor, fél citrom
reszelt héja, 1,5 dl tejszín, 1 ek zselatinpor, 8 szem eper
A rebarbarakompóthoz: 4 szép szál rebarbara, 4 ek cukor, 1
dl fehérbor, 1 mk citromlé
A tetejére: porcukor
A sütőt 220 C-fokra előmelegítjük. Lábosba felteszünk 1,5 dl
vizet, hozzáadjuk a vajat, a sót és a cukrot, feltesszük melegedni.
Amikor felforrt a víz, beleszitáljuk a lisztet, folyamatosan
keverve öt percig intenzíven főzzük, majd levesszük a tűzről, és négy-öt tojást
(méretétől függően) egyenként hozzáadunk, lehetőség szerint habverővel vagy
keverőgéppel folyamatosan keverve, amíg kemény tésztát kapunk. A masszát
csillagcsőrös habzsákba szedjük, és szilikonlappal bélelt (vagy kiolajozott,
kilisztezett) sütőlemezre babapiskóta formákat nyomunk belőle. Az előmelegített
sütőben kb. nyolc percig, majd 200 C-fokra visszavéve a hőt, még öt percig
sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
Közben a kompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra
vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük,
belerakjuk a rebarbarát meg a citromlevet, és kb. öt percig főzzük. Lehúzzuk,
majd hagyjuk a lében kihűlni.
A krémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt
citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy
kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük. A
túrókrémbe forgatjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.
A fánkokat félbevágjuk, a túrókrémmel megtöltjük, kirakjuk
eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsepegtetett rebarbarát elrendezzük a
tetején. Rátesszük a "sapkákat", és porcukorral meghintve tálaljuk.
207 kcal/darab
Tipp:
Akik kedvelik a savanykás ízeket, érdemes kipróbálniuk a
vöröses-lilás növényt, amelyben oxálsav mellett sok foszfor és magnézium
található, ezért szellemi munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Úgy hámozzuk,
mint a spárgát. Mosás után vágjuk le a végét, és húzzuk le a levélnyeleket
borító vékony hártyát. Daraboljuk fel és főzzük meg, de vigyázat, négy-öt perc
alatt puhára fő.
Készíthetünk belőle levest, mártást, lekvárt, fagyit. A
puhára főtt rebarbarát ízlés szerint édesítve, krémesre pürésítve és tejföllel
összekeverve főtt vagy sült húsokhoz adhatjuk körítésnek, kompót vagy saláta
helyett.
Süteményekbe ugyanúgy jól használható, mint a savanyú
gyümölcsök, mert ellensúlyozza a cukor édes hatását.
forrás: stop.hu
0 Megjegyzések