Bírósági ítélet született az eddigi legnagyobb svéd hackerperben. Gottfrid Svartholm Warg, aki a Pirate Bay egyik alapítójaként is ismert, két évet kapott védett identitású emberek adatainak publikálása, valamint egy bank számítógépes rendszerébe való illegális behatolás miatt.
MTI - 2012 szeptemberében hazavitték Svédországba a 28 éves Gottfrid Svartholm Wargt, a híres-hírhedt Pirate Bay internetes fájlmegosztó honlap egyik alapítóját Kambodzsából, akire az oldal betiltása után egyévi börtönt szabott ki a svéd bíróság.  Svartholm Warg azzal érvelt, nem a büntetés elől menekült, amit az tanúsít, hogy teljesen nyilvánosan élt Kambodzsában. Amivel viszont most vádolták meg, ahhoz képest a nagy port felkavart Pirate Bay-ügy kismiska.

Az egyik vádpont az volt, hogy egy másik személlyel együtt illegálisan behatoltak a Spar nevű oldalra, ahol minden svéd személyes adatait tárolják, és mintegy tízezer védett identitású ember személyi adatait letöltötték, és ezt később a neten publikálták. A másik illegális behatolás a Nordea bank számítógépes rendszerébe történt, az ügyész szerint Svartholm Warg megpróbálta más emberek pénzét a saját számlájára utalni, és ez egy esetben sikerült is neki. Ebben a pontban a vád csalással is kiegészült.

Svartholm Warg természetesen tagadta a vádakat, szerinte mások használták azt a számítógépet, amelyet az ügyészség lefoglalt és bizonyítékként felhozott a tárgyaláson. Ezek a komputerek úgynevezett szoftverfejlesztési laboratóriumi gépek voltak, amelyekhez állítólag bárki hozzáférhetett.

A svéd történelem eddigi legnagyobb hackerperében csütörtökön született ítélet, a bíróság elfogadta az ügyészek érvelését és elutasította a vádlottakét, miszerint a számítógépüket mások használták, netalán távirányítással. Svartholm Warg két év börtönt kapott, segítőtársát illegális számítógépes behatolásért felügyeletre, valamint kötelező kábítószer-elvonó kúrára ítélték.

Dániában is eljárás folyik a Pirate Bay embere ellen, ott állítólag a rendőrség regiszterébe hatolt bele. Arról még nincs döntés, hogy Svartholm Wargt mikor adják ki a dánoknak.