Hüledezve nézik az emberek a gyümölcsárakat a piacon, és kiló helyett dekákban gondolkodnak. Az időjárás sokat ártott a gyümölcsnek, és így a pénztárcánknak is. A piacon kétezer forintért is találtunk cseresznyét.

Dr. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet Terméktanács elnöke bizakodó. – A szezon két-három hetes csúszásban van. A most beköszöntött meleg még javíthat a helyzeten. Az eperszezon véget ért, az árak nem sokkal voltak magasabbak a korábbi évekénél.
A málna még fólia alatti, a szabadföldi tíz nap múlva várható. Cseresznyéből és meggyből fél termésre számítok, és csak most kezd beérni. A sárga- és őszibarack- termést is megfelezte a rossz idő – mondja a szakember. 
Fotó: Bánkúti Sándor

Balog Károly, árus nem túl optimista.  – A méhek a hidegben alig dolgoztak. A cseresznyét elverte a jég, a sok esőtől pedig szétrepedt, és leesik. Alig van gyümölcs. A sárgabarack még lehet jó árban. Két hét, és kezdődik a befőzés.
A piacon áruló Ambrus Zsuzsa szerint a szabadföldi epernek sokat ártott a legtöbbet a rengeteg eső. – Az ára már nem fog lejjebb menni. A meggyszezon most kezdődött, de hamar lemegy, mert a hirtelen jött meleg miatt gyorsan beérett. Talán ötven forinttal lesz még olcsóbb kilója.
Gyümölcsárak
eper 700–1000 Ft/kg
málna 500 Ft/10 dkg
cseresznye 580–1980 Ft/kg
meggy 499–980 Ft/kg
sárgabarack 1680–1480 Ft/kg
őszibarack 500–1200 Ft/kg
nektarin 398 Ft/kg