A Kolozs megyei prefektusi hivatalban tartott megbeszélésen, melynek témája az észak-erdélyi autópálya projektje volt, Dan Şova kijelentette, hogy az észak-nyugati és a közép-romániai régió hatóságainak képviselői politikai hovatartozástól függetlenül mind azt akarják, hogy a sztráda megépüljön.
 

„Nem beszélni, hanem inkább meghallgatni jöttem Kolozsvárra, hogy pontosan tájékozódjam az észak-nyugati és a közép-romániai régió politikai képviselőinek az észak-erdélyi autópálya építésének folytatására és befejezésére vonatkozó javaslatait és megoldásait illetően. Úgy vélem, hogy az észak-erdélyi autópálya egyik Románia azon projektjei közül, melyeknek már nincs és nem is kell többé politikai színezete legyen. Az asztalnál ülök közül mindenki, politikai hovatartozástól függetlenül, azt akarja, hogy a sztráda megépüljön” – mutatott rá Şova.

A Kolozs megyei prefektusi hivatal képviselői kijelentették, egy országos lefedettségű autópálya-hálózat kiépítésének kontextusában folynak az észak-erdélyi sztráda témájában a megbeszélések, tekintve, hogy a hálózat létrehozásának a terve a 2013–2016-os kormányprogram prioritásai között szerepel.

A kolozsvári találkozón prefektusok, megyei tanácselnökök, polgármesterek és parlamenti képviselők vesznek részt a két régióból, de Szeben és Fehér megyékből is.

Az észak-erdélyi autópálya építésére kötött szerződést május végén bontotta fel a kormány a Bechtel vállalattal, a román államnak 37,2 millió eurót kell kifizetnie az amerikai vállalatnak a szerződés felbontásáért az 50 millió eurós adósság mellett.

Dan Şova korábban úgy nyilatkozott, hogy a sztráda-építés folytatására az egyetlen megoldás, ha partnerséget kötnek a köz- és a magánszféra között, illetve, ha koncesszióba adják a munkálatokat, szerinte valószínűleg a második lehetőséget fogják gyakorlatba ültetni.

nyugatijelen.com