A múzeumok raktáraiban őrzött alkotások bérbeadásával igyekszik kulturális bevételre szert tenni az olasz kormány. A múzeumok féltik kincseiket.

MTI - Költségvetési támogatás hiányában újfajta kulturális üzleti tevékenységgel próbálják növelni az itáliai múzeumok bevételét. A római kormány úgy rendelkezett, hogy a raktárakban porosodó képek, szobrok és más műtárgyak külföldre bérbe adhatók legfeljebb húsz évre. Az olasz központi statisztikai hivatal (Istat) adatai szerint 2011-ben az itáliai múzeumokból tízezer alkotást szállítottak külföldre, de akkor csak kölcsönbe.

A kormányintézkedést fenntartással fogadta Gabriella Belli, a velencei városi múzeumokat irányító alapítvány igazgatója. A Corriere della Sera című napilap pénteki számának nyilatkozva hangsúlyozta: a múzeumok közötti műkölcsönzésnek megvan a hagyománya, a bérbeadáshoz viszont a bérlő "komoly átvilágítása" szükséges, főleg ha magángyűjtőkről van szó.

Antonio Natali, a firenzei Uffizi-képtár igazgatója sem szívesen adná bérbe a raktáraikban őrzött 2500 alkotást. Elmondta: külföld helyett inkább "elfelejtett" olasz múzeumoknak adná ki a képeket, hogy ezek segítsenek visszacsalogatni a látogatókat.

Az Uffiziben tavaly a falai színéről Kéknek nevezett különszárny nyílt a raktáron levő művek időszaki kiállítására.