Nem felelős a 12 éves Nóri haláláért az a tanárnő, akinek a gondjaira bízott kislány belefulladt egy termál medencébe. Pedig a nyomozás során kiderült: az osztályfőnök egyáltalán nem figyelt a gyerekre, amikor a tragédia megtörtént.

A tizenhat kerekegyházi gyereket két pedagógus kísérte tavaly júniusban osztálykirándulásra. Hazafelé megálltak a jászapáti strandon, ahol szélnek eresztették a tanárok a tizenkét éves kicsiket. Az osztályfőnök pedagógiai útmutatása odáig terjedt, hogy utánuk kiáltott: „Vigyázzatok!”
Kis idő elteltével holtan emelték ki a termál medence vizéből Nórit. Epilepsziás rohamot kaphatott a 120 centi mélységű vízben, s a strand vendégei hívták fel a fürdőmesterek figyelmét az akkor már több mint négy perce a víz mélyén lévő kislányra.
A tanárnő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök, amit azonban a napokban megszüntettek. E mögött az áll, hogy a tanügyi-igazgatási szakértő szerint az osztályfőnök ebben a helyzetben nem felelős a gyerek haláláért. „A pedagógusokra vonatkozó szabályzók elsősorban az intézmény színterére vonatkoznak. Az osztályfőnököt semmilyen felelősség nem terheli, mert jóhiszeműen járt el” – áll a szakvéleményben.
Nóri édesapja és édesanyja el sem akarták hinni, hogy létezik ilyen. – Ezek szerint egy tanárnak nem feladata vigyázni a tizenkét esztendős kislányunkra a kiránduláson – sírta el magát Némethné Kiss Anikó.
A 12 éves Nórika epilepsziás volt, s ezt az osztályfőnöke is jól tudta
– Én egyszerűen padlót fogtam, amikor megkaptuk, hogy egy tollvonással lezártak egy 1500 oldalas nyomozati anyagot úgy, hogy nincs felelős – mondta tehetetlen dühében Tibor, az asszony férje. Nóriról egyébként köztudott volt az iskolában, hogy epilepsziás. Ezért testnevelésből fel is mentették, egy epileptikus rosszullétét követően pedig rohammentő vitte el az iskolából.
A szülők érdekében eljáró kecskeméti ügyvédet, dr. Galgóczi Zoltánt is megdöbbentette a pedagógus szakértő nyilatkozata. Hozzáteszi, hogy szerinte nem is mondhatott volna véleményt egy jogkérdésben. – Az osztályfőnöknek a munkaköri kötelessége volt a gyerekek testi épségének védelme az osztálykiránduláson.
Ha felügyeli a csoportot, akkor Nórika még ma is élne. Ezt egyébként az ügyben meghallgatott másik, egy igazságügyi munkabiztonsági szakértő is leszögezte, amikor ezt írta: „A baleset nem következett volna be, ha a gyermek a vízben tartózkodás idején felügyelet alatt állt volna.”
A Szolnok megyei rendőrök azonban a munkabiztonsági szakvéleményt nem vették figyelembe, csak a gyanúsítottra kedvező pedagógiai szakértő véleményét. Utóbbira hivatkozva szüntették meg a nyomozást a tanárnő ellen. A szülők most panasszal éltek a határozat ellen, de ha elutasítja őket a Jászberényi Járási Ügyészség, akkor már csak egyet tehetnek: a saját költségükön magánvádas eljárást indítanak az osztályfőnöknő ellen.