Összegyűjtöttünk pár módszert, hogyan lehet a lehető legpraktikusabban elrendezni a bőröndben a ruháinkat. Ez különösen akkor lehet lényegi kérdés, ha munkaútra megyünk, és érkezés után makulátlan zakót szeretnénk előrántani. És olyankor is, ha repülünk.

Alaposan készítsük elő az utazást, hogy tényleg csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal, ám semmi lényeges ne maradjon otthon. Tanulmányozzuk át a célország/város időjárás-előrejelzését és írjunk egy listát arról, milyen tevékenységeket fogunk végezni a helyszínen. Ezekhez válasszuk ki a megfelelő outfitet a ruhásszekrényünkből. Legfontosabb, hogy mindent, ami értékes szívünknek és nem vágóeszköz vagy fegyver, hanem mondjuk laptop vagy fényképezőgép, a kézipoggyászban vigyük fel magunkkal a gépre. Amennyiben repülünk.

A Budapest Airport is arra bíztat mindenkit, hogy ne tegyen értékes dolgokat a feladott poggyászba

A teljes utazási ruhatárat - a cipőket is beleértve - tegyük ki egymás mellé az ágyra vagy a padlóra, mielőtt elkezdünk bepakolni a bőröndünkbe.

Rakjuk a cipőket külön-külön nejlon- vagy vászonzacskóba, és a talpakkal kifelé helyezzük a bőrönd vagy az utazótáska legaljára. Aki óvni akarja a magas sarkú cipőjét vagy balerináját, húzzon rá zoknit, ami megvédi a karcolásoktól. A cipőket érdemes megtölteni apróságokkal.

Ne csak a cipők, hanem más nehéz dolgok is kerüljenek a bőrönd aljára, mint amilyen a neszesszer. Ha gurulós bőröndünk van, a kerekek közelébe helyezzük el a legnehezebb - de nem törékeny - tárgyainkat, hogy amikor húzni kezdjük a bőröndünket, ne csússzanak lejjebb, átrendezve ezzel a bőröndöt.

Legjobb, ha a neszesszer tartalmát a direkt utazásokra készült miniflakonos piperecikkekből rakjuk össze. Az igazán profik direkt utazásokra tartogatják az ingyenes kozmetikai termékmintákat, magazinok parfümmintáit.

Tegyünk be tartalékba egy műanyag szatyrot. Szükségünk lehet rá például a vizes fürdőruha, a szennyes, a koszos cipők vagy a természetben gyűjtött kincsek elhelyezésére.  

Sok helyet spórolhatunk azzal, ha hengergetjük a ruháinkat. A nadrág, a póló, a pulóver, a szoknya vagy bármely más túl kényes ruhadarabunk alkalmas erre.

Az ingeket hajtogassuk fölhajtott, laposan fekvő gallérokkal egymásba (lásd videó). 

A nadrágokat szétterítve helyezzük a kofferbe és a szárakat csak a pakolás legvégén hajtsuk a többi ruha fölé, amiket korábban ráhelyeztünk az ülepi részre. Így elkerülhetjük a nagyobb gyűrődéseket.

A zakók és a blézerek ujját és vállrészét óvatosan tömjük ki pólóval vagy pizsamával - persze csak miután begomboltuk az összes gombot. Ezt követően hajtsuk össze őket. Hajtsuk föl a gallérjukat, a pakolás végén pedig helyezzük őket a bőrönd tetejére és fedjük be egy nagyobb törölközővel vagy kendővel.

A kényes vagy világos ruhákat kifordítva helyezzük bele a bőröndbe.

A törékeny tárgyaink és csecsebecséink kerüljenek a bőrönd közepére, ahol leginkább védve vannak a rázkódástól.

Úgy kell pakolnunk, hogy a sok rázkódás és ütődés ne tegyen kárt a bőrönd tartalmában

Az igazán rutinosak mindig eggyel több fehérneművel és zoknival utaznak, számítva arra, hogy bármikor érheti az embert meglepetés, mondjuk ha elromlik az esti gép, lekési a csatlakozást vagy más miatt kénytelen a tervezetthez képest eggyel több éjszakát eltölteni valahol.  


Ne utazzunk félig üres bőrönddel! Ha például a célállomáson óriási bevásárlást tervezünk, ám az odaúton félig üres a kofferünk, töltsük ki az üres teret literes, kétliteres és félliteres pillepalackokkal. Természetesen csak azután, hogy megittuk, kiöntöttük a tartalmukat.

Forrás: origo.hu