Ha stresszesek vagyunk, hajlunk rá, hogy valamiben vigasztalást keressünk, és ezek gyakran nem a legegészségesebb dolgok. Egy új vizsgálat rámutat arra, hogy a kihívások a jó szokásokat is felszínre hozhatják.

University of Southern California pszichológia-professzorának, Wendy Woodnak a vezetésével a kutatók több különböző vizsgálatot is végeztek. Megállapították, hogy a stressz különféle típusainak hatására minden szokás felerősödött, nem csak a károsak.

Ha az embert elhagyja az akaratereje és nincs motivációja, sem energiája, nagy valószínűséggel veszi fel a régi rossz szokásait, például sokat eszik, és nem mozog eleget, de csak akkor, ha ezek korábban is a szokásai voltak – mondja Wood. – A vizsgálatunkban az az újszerű, hogy kiderült, nyomás alatt a jó szokások ugyanígy előjöhetnek.

A stressz megfoszt minket az akaraterőnktől, az agyunk ugyanis úgy van huzalozva, hogy ha nagy stressz ér minket, passzívak lesznek a hosszú távú tervezésért és megfontoltságért felelős agyi területek. Ennek evolúciós oka van, ha a túlélésről van szó, a magasabb szintű agytevékenység feleslegessé válik. Fenyegetettség hatására az agy a gyorsabban kapcsoló, de egyszerűbb területeket használja, mert ezek működése automatikus. Az automatikus itt nem veleszületettet jelent, sok automatikus viselkedésforma – például nassolás a kerékpározás vagy a szorongás hatására - ismétlés, gyakorlás útján válik azzá.

Az emberek stressz hatására, amikor szoronganak és elhagyja őket az akaraterejük, nem egykönnyen hoznak döntéseket – fejti ki Wood professzor. – Nyomás alatt korlátozott a döntésképességünk, ilyenkor a szokásos viselkedésformák jönnek elő, azok a cselekvéssorok, amelyeket általában csinálni szoktunk, függetlenül attól, mi az a szokás.

A kutatók diákokkal végeztek többféle vizsgálatot több héten át, és megállapították, hogy a stressz és az akaraterő hiánya hatására mind a rossz, mind a jó szokások előtérbe kerülnek. Annak, hogy gyakran úgy tűnik, ilyenkor általában csak a rossz szokások erősödnek fel, az az oka, hogy a jókat nem annyira vesszük észre, mert nem hátráltatnak bennünket céljaink elérésében, nem okoznak problémát.

Ezért fontos, hogy a kellő mennyiségű testedzés, helyes étkezés, elegendő alvás és a dohányzás mellőzése automatikus szokásokká váljanak, mert akkor, ha nagy a nyomás rajtunk, ezek fognak előjönni a több akaraterőt kívánó cselekvések helyett.

Forrás: informed.hu