A királyi szakácsok viadalának helyszínét ezúttal ifjú növendékek foglalták el. Az ország gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai sütöttek-főztek.

- Nem tudnának kisegíteni egy kis krumplival? Kolbásszal? - szólította meg az arra járókat a kalocsai gyermekotthon főszakácsa. Az ismert népmesére utalt, mikor a furfangos legény sorra csalta ki a zsugori házigazdáktól a kőleves hozzávalóit. A kalocsaiak is kőlevessel készültek, annyiban változtatva a mesén, hogy ők minden alapanyagot magukkal hoztak. A balatonbogláriak boglári kotnyelest, a bakonyoszlopiak bakonyi betyárlevest főztek, a marcaliak vasi pecsenyét dödöllével sütöttek, zalai totyogós túróspalacsintával, míg a somogyváriak a csülkös bab mellé, fahájas-almás rétest is nyújtottak. Némi ízelítő, hogy mivel is készültek a csapatok, a Körbejár a fakanál elnevezésű országos FICE főzőversenyre Nagyszakácsiban.

A főzőversenyt már nyolcadik éve a tragikusan elhunyt Gáspár Károly ötlete alapján, s emlékére szervezik meg, aki mindig élen járt a gyermekek védelmében. A versenynek egyre nagyobb híre van a gyermekotthonok között, mely egyike azon rendezvényeknek, melyeknek célja, hogy nevelési többletet, egyfajta viselkedéskultúrát adjanak a fiataloknak.

Az idén a Somogyi Gyermekvédelmi Hét zárórendezvénye volt a családi nappal is összekötött közös sütés-főzés, ahová huszonhárom csapat nevezett, összesen úgy négyszázan vették birtokba a királyi szakácsok udvarát. Az idei kiírás szerint hagyományos és nemzetiségi ételeket kellett főzni-sütni.

Forrás: stop.hu