A királyi szakácsok viadalának helyszínét ezúttal ifjú
növendékek foglalták el. Az ország gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai
sütöttek-főztek.
- Nem tudnának kisegíteni egy kis krumplival? Kolbásszal? -
szólította meg az arra járókat a kalocsai gyermekotthon főszakácsa. Az ismert
népmesére utalt, mikor a furfangos legény sorra csalta ki a zsugori
házigazdáktól a kőleves hozzávalóit. A kalocsaiak is kőlevessel készültek,
annyiban változtatva a mesén, hogy ők minden alapanyagot magukkal hoztak. A
balatonbogláriak boglári kotnyelest, a bakonyoszlopiak bakonyi betyárlevest
főztek, a marcaliak vasi pecsenyét dödöllével sütöttek, zalai totyogós
túróspalacsintával, míg a somogyváriak a csülkös bab mellé, fahájas-almás
rétest is nyújtottak. Némi ízelítő, hogy mivel is készültek a csapatok, a
Körbejár a fakanál elnevezésű országos FICE főzőversenyre Nagyszakácsiban.
A főzőversenyt már nyolcadik éve a tragikusan elhunyt Gáspár
Károly ötlete alapján, s emlékére szervezik meg, aki mindig élen járt a
gyermekek védelmében. A versenynek egyre nagyobb híre van a gyermekotthonok
között, mely egyike azon rendezvényeknek, melyeknek célja, hogy nevelési
többletet, egyfajta viselkedéskultúrát adjanak a fiataloknak.
Az idén a Somogyi Gyermekvédelmi Hét zárórendezvénye
volt a családi nappal is összekötött közös sütés-főzés, ahová huszonhárom
csapat nevezett, összesen úgy négyszázan vették birtokba a királyi szakácsok
udvarát. Az idei kiírás szerint hagyományos és nemzetiségi ételeket kellett
főzni-sütni.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések